Warwick Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Prof. Peter O’Connor ve Dr Maria van Agthoven dünyanın ilk 2D kütle spektroskopisi (MS) cihazını keşfetti. Bu buluş sayesinde farmasötik çalışmalar daha hızlı ve kesin gerçekleştirilebilecek.
Farmasötik ve biyomedikal sektörü için devrim niteliğinde olan bu buluş sayesinde protein fonksiyon oluşturduğu , daha kolay ve ucuz analiz edilebilecek.
2D kütle spektroskopisi (Two-dimensional Fourier transform ion cyclotron resonance mass spectrometry -2D FT-ICR MS) sayesinde kimyagerler molekülü fragmanlarına bölerek , yapısını ve elementel bileşimini araştırabilecek. Molekülü kesitlerine bölerek, kütle ölçümü ve molekülün fonksiyonu ve çevreyle etkileşimine dair veriler toplanabilecek.
Bu sayede aynı anda yüksek sayıda molekül incelenebilir, bu bölünen moleküllerin farklı fragmanları aynı geldiklerin molekülün frekanslarına ayarlanabilir.
Prof. Peter O’Connor ve Dr Maria van Agthoven liner iyon tuzağında çalıştırılabilecek bir enstrümanın patentini aldılar. Böylece daha öncesine göre daha ucuz, küçük ve daha ulaşılabilir bir seçenek sunulacak.
Biyokimyasal Analizde Devrim
Ayrıca bu yeni, cihazın mevcut MS enstrümanlarına eklenebileceği ve de yeni cihazlarla alınabileceği belirtiliyor.
Normalde MS cihazları büyük, pahalı enstrümanlar olduğundan kullanımı çok yaygın değil. Fakat bu yeni buluş daha geniş bir pazara ulaşacak.
Kütle spektroskopisi protein diziliminde kesin cevaplar veriyor . Bu yeni nesil verilerle işlenen biyolojik faaliyetler çok daha hızlı , iyi sonuçlar sağlayacağından farmasötik ve biyomedikal araştırmalara ışık tutacak.
Dr van Agthoven bu yeni teknoloji devriminin sayısız ve farklı uygulamaları doğuruyor:
“ İki boyutlu kütle spektroskopisi ; biyokimyadan , gıda güvenliğine de çevre kimyasına kadar her alanda bilgilerimizi üstel şekilde katlayacak,”
Prof. O’Conner ise buluşunun biyomedikal araştırmaları çarpıcı bir şekilde değiştireceğinden emin:
“2 Boyutlu kütle spektroskopisi basit ve ucuz liner iyon tuzağıyla proteomikleri ve kompleks numunelerin detaylı karakterizasyonu kökten değiştirecek,” diyor.
Böyle bir cihazın kimyasal analiz konusunda devrimsel gelişmelere imza atacağını düşünmek zor değil.
Bir Yorum