Mühendisler yeni nesil bir yarı-geçirgen güneş pili üretti. Yeni nesil güneş pilleri sayesinde, binaların pencelerinden de normal güneş panelleri kadar verimle elektrik üretilebilir. Yeni nesil güneş pilleri perovskit kristalleri içeren güneş hücrelerinden oluşuyor.
2 metrekarelik perovskit güneş hücreleri , standart güneş panelleri kadar elektrik üretebiliyor. Yapılan son testlerde standart cam filmleri kadar siyah olan perovskit pencereler, metrede 140 watta kadar elektrik gücü üretebiliyor.
Araştırmacılar yıllardır güneşten elektrik üreten pencereler üzerinde çalışsa da, bugüne kadar verim,stabilite ve maliyet açısından böylesi bir ürün ortaya koyamamıştı. İşte bu yeni projeyi gerçekleştiren ekip, istenilen aşamalara gelinmeye başlandığını belirtiyor.
“Çatı tipi güneş pillerinde çevrim verimi % 15 ila % 20 arasında değişebiliyor. Yarı şeffaf güneş pillerinde ise çevrim verimi % 17 ve gelen ışığın halen %10’dan fazlasını geçirebiliyor. Pencerelerden elektrik üretmek uzun süredir hayaldi, artık gerçek olmak üzere,” diyor Monash Üniversitesi’nden malzeme kimyageri Jacek Jasieniak.
Bu teknolojinin anahtarı ise güneş pili bileşenini,yeni geliştirilen organik yarı iletken bir polimerle değiştirmek olduk. Böylece tüm stabilite arttı.
Güneş pilleri gün boyu güneşe maruz kaldığından, bu malzemenin stabilitesi çok önemlidir. Bununla beraber, perovskit pillerde gün geçtikçe verimin artmasıyla ticari açıdan daha çekici ürünler görmeye başladık.
Yine güneş enerjisi elde edeceğiniz bir cam çok şeffaf olamıyor. Güneş pilinden yapılan bir cam ne kadar şeffafsa, enerji verimi de o kadar düşüyor.
Bu perovskit piller için büyük bir adım olsa da, bu teknolojinin ticarileşerek, yaygınlaşması 10 yılı bulabilir. Bilim insanları, iş ortaklarıyla çalışarak bu pencereleri gelecekteki bina projelerine eklemek istiyor. Bu sayede binalardaki camlardan daha verimli bir şekilde elektrik edilerek, enerji giderleri düşürülebilir.
Araştırma Nano Energy dergisinde yayınlandı.
Bir Yorum