Sorting by

×
Bilimsel GelişmeFizik

STANDART MODELE UYMAYAN YENİ BİR PARÇACIK ONAY BEKLİYOR

1930’ ların ortalarında fizikçiler atomaltı parçacıkların atomu oluşturan proton, nötron ve elektronların doğasında olduğunu düşünüyorlardı. Fakat 1936’ da müyon keşfedildi. Bu yeni parçacığın şaşırtıcı özelliklerini gören Nobel Ödüllü I.I. Rabi kendi kendine bir espri yaptı, “iyi de bunu kim sipariş etti” dedi keşifini duyururken. Yeni bulunan çok hafif  bir bozonun delili geçenlerde yayınlandı. Bu tarzdan bir bozonun parçacık fiziğindeki  Standart Model’ de bulunamayacağı belirtildi. Eğer bu parçacığın varlığı onaylanırsa, fizikte bir diğer “iyi de bunu kim sipariş etti” anı yaşanacak.

Beklenmedik yeni hafif bozon E(38) olarak adlandırıldı ve onay bekliyor. Eğer onaylanırsa;  Nuclotron süperiletken parçacık hızlandırıcısı, Nükleer Katılım Enstitüsü (Dubna, Moskova ) tarafından keşfedilmiş olacak. E(38) ‘ in kütlesi bir protonun kütlesinin sadece % 2,5’ u kadar(38 MeV karşı 938 MeV) , böylece şimdiye kadar ki en küçük parçacıktan bile (nötrinolar veya elektron) daha hafif oluyor. Daha önce bu enerji bölgesi en azından altmış yıldan fazladır, defalarca taranmasına rağmen sadece birkaç adet bu hafif parçacığın bulunabileceğine dair ipucu var.

E(38)’ in  elektromanyetik olarak bağlanamayacağı öngörülüyor. Eğer E(38) stabil bir parçacıksa, bu parçacık kozmolojik karanlık maddeyi yapmak için kullanılabilir. Eğer dengesiz ise oldukça kısa ömürlü olacak ve böylece karanlık madde,  doğanın halen en iyi saklanan sırlarından biri olmaya devam edecek.

Standart Modelde tahmin edilen tahmin tanecik sayısı gerçekten oldukça çok ama bunlar doğruluğa olabildiğince uzak sonuçlar veriyor. Ayrıca bazı bileşke parçacıklar iki veya üç quark içerebiliyor. Buna karşın, Standart Model’ deki en hafif bozon elektrondan (daha ağır olan 0.511 MeV enerji)  pionun kütlesi 135 MeV. Ayrıca, Standart Model’ de 38 MeV ‘luk bir bozonun olabileceğine dair hiçbir kanıt yok.

Gerçek bir fizikçi ise bu delil karşısında  gerçek bir onaylanma bekleyecektir. Bu nedenle test süresince, E(38) bozonunun gözlemi ve onaylanması gerekiyor, sonrasında ise Standart Model’ e nasıl uygulanabileceği yada nasıl düzeltebileceği parçacık fiziği topluluğu tarafından gözden geçirilecek.  Bilim çevreleri bu parçacığın teoriye olabilecek etkisi bekleyerek, hangi yol haritasını çizeceğine karar verecek.

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu