Sorting by

×
Bilimsel GelişmeGenetikTıp ve Sağlık

Parkinson Hastalığını Anlamada Çığır Açıcı Bir Gelişme Yaşandı

Queensland Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sayesinde Parkinson hastalığı ve gelecekte 50’ye yakın bozuklukta, bu yeni tedavinin başı çekeceği belirtiliyor.Parkinson hastalığı tüm dünyada 8 milyon kadar insanı etkiliyor. Hastalıkta beyindeki nöronlarda fonksiyon bozukluğu oluyor ya da ölüyorlar. 3 Haziran 2016’da kaybettiğimiz dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali’de Parkinson hastasıydı.

Queensland Üniversitesi’nde Moleküler Biyobilim Enstitüsü’nden araştırmacılar nöronlarda materyal trafiğini kesintiye uğratarak, atık ürün birikmesine ve dolayısıyla Parkinson hastalığına neden olan bir gen tanımladılar.

Yrd. Doç. Dr. Rohan Teasdale önceki çalışmalarda Parkinson hastalığıyla ilişkili, fonksiyon bozukluğu yaratan bir retromer( hücrelere biyolojik materyaller taşımakla sorumlu olan bir protein) tanımlamıştır. Yine de bu hastalığın temelindeki biyolojik nedenler bugüne kadar aydınlatılmamıştı.

“Tanımlanan proteinlerden biri olan Vps 35 bazı Parkinson hastalarında mutasyona uğrayarak hücreler arasındaki ağdaki ulaşımı tıkıyor,” diyor Yrd. Doç. Dr. Rohan Teasdale.

“Sonuç olarak nöronlarda arasındaki maddeleri geri dönüşüme sokmaktan sorumlu işçiler, işlerini doğru yapamadıklarından,beyindeki hücreler onları yardımı olmadan bu atıkları atamıyor ve bu nedenle benzer şekilde hücre ölümü gerçekleşiyor.”

“Bu hücre ölümü Parkinson hastalığındaki titremeler ve kas tutulmaları gibi semptomlara neden oluyor,” diyor Teasdale.

“Çalışmanın bu kısmında bir hücreler arasındakibu aktarım ağını genişleterek, trafik akışını yeniden kurarak, nöronların bu atıklardan kendi kendilerine kurtulmalarına imkan verdik. “

“Hücreleri bu şekilde geri dönüşüm kapasitesini arttırarak, hastalığı durdurabileceğimizi ya da ilerlemeyi yavaşlatabileceğimize inanıyoruz,”diyor Yrd. Doç. Dr. Teasdale.

Ayrıca Teasdale bu tedavi sayesinde hücreler arasındaki atık madde birikiminden kaynaklanan 50’ye yakın bozukluğa uygulanabileceğini belirtiyor.

Bu hastalıklar ise ; vücutta iskelet, beyin, deri, kalp ve merkezi sinir sistemini etkileyen ve özellikle çocuklarda yaygın olan lizozomal hastalıklar  olarak biliniyor.

Kaynak : https://www.uq.edu.au/news/article/2016/08/breakthrough-understanding-parkinson%E2%80%99s-disease

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Parkinson Hastalığını Anlamada Çığır Açıcı Bir Gelişme Yaşandı - Herşeyolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu