Northumbria Üniversitesi’ nde yapılan araştırmaya göre sigara içmedikleri halde sigara içilen ortamda bulunan veya sigara içenlerle birlikte yaşayanlarda, hafıza hasarı tespit edildi.
Bulgular Addiction jurnalinde yayınlandı. Araştırma, pasif içiciler ve hergün yaşadıkları hafız kayıpları arasındaki ilişkinin keşfedilmesine dayanıyor. Dr. Tom Heffernan ve Dr Terence O’Neil, Uyuşturucu ve Alkol Araştırma grubunda çalışan araştırmacılar işbirliği yaparak ve iki ayrı sigara içmeyen grup üzerinde araştırma yaptılar. Bir grup pasif içici, diğer grupsa hiç sigara içilen ortamda bulunmuyor.
Pasif içiciler sigara içmedikleri halde sigara alanı gibi alanlarda bulunuyor ve haftada ortalama 25 saat sigara dumanına maruz kalıyor yani , ömür boyu dört buçuk yıl sigara dumanına maruz kalıyor. Bu insan 75 yıl ortalama insan ömrünün yaklaşık % 6′ sına denk geliyor.
Üç ayrı gruba ayrılan sübjeler, zaman tabanlı hafıza(belli bir süreden sonra hatırlama) ve olay tabanlı hafıza (hafızanın gelecek aktivitesi ve kararları test ediliyor) olarak test edildi.
Araştırmacıların bulguları ise oldukça ilginç, pasif içiciler ,sigara içilen ortamda olmayan ve sigara içmeyenlere göre hafıza testlerinde % 20’ den fazla unutkanlık yaşadılar. Ayrıca sigara tiryakileri ise hiç sigara içmeyenlere göre % 30’ dan fazla unutkanlık yaşadılar.
Dr. Hefferman dediğinen göre; “ Dünya Sağlık Örgütü’ ne göre pasif içiciler hiç sigara içmeseler de sigara dumanından ciddi şekilde etkileniyorlar. Elde ettiğimiz veriler ışığında pasif içicilerin dumandan biinçsizce etkilendiğini gösteriyor.Umuyoruz elde ettiğimiz veriler , pasif içiciliğin etkileri üzerine olan diğer çalışmalara destekler.” diyor.
Böylece sigaranın çevredeki sigara içmeyen insanlara olan zararının sanıldığından daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120911091340.htm
Jurnal Referans :
- T.M. Heffernan, T.S. O’Neill. Exposure to second-hand smoke damages everyday prospective memory.Addiction, 2012; DOI: 10.1111/j.1360-0443.2012.04056.x