Sorting by

×
ArkeolojiBilimsel GelişmeBiyolojiİlginç BilimJeolojiMakalelerÜtopya

Türkiye’de 1,2 Milyon Yıllık En Eski Taş Alet Keşfedildi

en eski taş alet-gerçek bilim

Türk,İngiliz ve Hollandalı bilim insanları Türkiye’de 1,2 milyon yıllık, dünyada şimdiye kadar kaydedilmiş en eski taş aleti buldu. Asya’dan Avrupa’ya insanları geçişi sırasında ortaya çıkmış taş keskinin önce düşünüldüğünden daha eski olduğu ortaya çıktı. Quaternary Science Reviews(Dördüncü Çağa Bilim Bakışı) , dergisinde yayınlanan makaleye göre ,şans eseri bulunan ve insan tarafından yapılmış kuvarzit pul, Gediz Nehri’nin tabanında yer alan eski tortularda bulunuyor. Türkiye’nin batısında bulunan bu alet Afrika ve Asya’dan yayılan insanların tarihine yeni bir ışık tutuyor.

Harran Üniversitesi’nden Profesör Tuncer Demir, Londra Üniversitesi ve Hollanda’dan araştırmacıların ortak çalışmasıyla yüksek hassasiyette cihazlar kullanılarak eski menderes yatağında insan yerleşiminde ilk kesin tarihi tespit etti.

Prof. Dr. Tuncer Demir, “Manisa Kula volkanik yöresinde bulduğumuz bu aletin önemi, onun ait olduğu dönemin ve dolayısı ile o dönemde var olan insanların yaşadıkları periyodun büyük bir doğrulukla belirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Bulunan bu alet yaklaşık olarak 5 cm uzunluğunda bir kuvars kayacından oluşmaktadır. Alet üzerindeki şekil ve izler üzerinde paleontologlar tarafından yapılan incelemeler, bu şekil ve izlerin doğal süreçlere bağlı olarak oluşmaktan ziyade sert bir çekiç veya taş aletle vurulmalar sonucunda oluştuğunu, dolayısı ile insan el ürünü olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. Bu aletin ait olduğu dönemin yaş tayini büyük bir doğrulukla belirlenmiş ve Anadolu’da insan tarafından yapılmış ve kullanılmış en eski alettir” dedi.

Royal Holloway Londra Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden Prof. Danielle Schreve;” Bu keşif Avrupa’ya erken insan dağılımına dair bir rota ve tarihleme için oldukça kritik. Araştırmamız Türkiye’de en güvenli şekilde tarihlenen bu en eski keskinin milyon yıl önce yaşamış bir insan tarafından düşürülmüş olduğunu gösteriyor,” diyor.

Araştırmacılar yüksek kesinlikli radyo izotopik tarihleme kullanarak, lav akışlarında palaeomanyetik ölçümler yaparak mendereste erken ve geçmiş dönem tarihlendirmesi yaptı. Bunun sonucunda bölgede erken insanlar tarafından yaklaşık 1,24 ila1,17 milyon yıl önce yerleşim olduğu gözüküyor.

Öncesinde 2007’de Kocabaş’ta bulunan en eski insan fosilleri ve taş aletler olsa da bunların tarihlendirilmeleri belirsizdi. Prof. Danielle Schreve , “Bu keski inanılmaz derecede heyecan verici bir bulgu.Menderes kıvrımında çalışırken gözüm bu pembemsi taşa takıldı ve sonrasında incelediğimde insan yapımı olduğunu hemen anladım. Diğer jeologlar ve tarihleme uzmanlarıyla birlikte çalışarak, güvenli bir kronoloji ortaya koyduk ve en eski atalarımıza dair davranışlara yeni bir ışık tuttuk,” dedi.

Araştırmanın insan evrimine yeni bir bakış açısı getirebileceğini düşünüyorum .

Kaynak :  ScienceDaily 

http://normatif.com/manisa-kulada-tam-1-milyon-200-yillik-tas-keski-bulundu.html

Araştırma Referansı :

  1. D. Maddy, D. Schreve, T. Demir, A. Veldkamp, J.R. Wijbrans, W. van Gorp, D.J.J. van Hinsbergen, M.J. Dekkers, R. Scaife, J.M. Schoorl, C. Stemerdink, T. van der Schriek. The earliest securely-dated hominin artefact in Anatolia? Quaternary Science Reviews, 2015; 109: 68 DOI: 10.1016/j.quascirev.2014.11.021
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu