Normalde örümceklerin avlarını yakalamak için ağ ördükleri düşünülür. Binghamton Üniversitesi’nden bilim insanları örümceklerin; boylarına oranla ördükleri devasa ağları, işitme cihazı gibi kullanabildiklerini gösteren bir araştırma yayınlandı.
Örümceklerin kulakları olmamasına rağmen, ağdaki titreşimleri ayaklarıyla hissedebiliyorlar. Yeni araştırmada bazı örümceklerin boylarına oranla 10,000 kat daha büyük ördüğü ağların işitme amacıyla olduğunu düşünülüyor.
Araştırmacılar deneylerinde, büyük dairesel ağlar yapmalarıyla ünlü küre dokuma örümceklerini kullandılar. Örümceklere dikdörtgen çerçeveler vererek ağlarını bunların içine örmeleri sağlandı.
“Bu minik tekerlek şeklindeki ağın, sesle indükte olarak parçacık hareketlerini yakalan hiperakut(çok hassas) akustik antenler gibi çalıştığını bulduk,” diyor araştırmacılar.
Lazer vibrometre kullanılarak örümcek ağının tepkisi yankısız odada ölçüldü. Ses dalgası yansımalarını minimize edecek şekilde tasarlanan bu odada sesin mükemmel bir ahenkle hareket ettiği ve çarpan sesi yakalama potansiyeli olduğu gösterildi.
Örümcek ağında farklı frekanslar ve farklı yönlerden gelen sesler test edilerek,ilişkili tepkiler alındı. Çevrilme, büzülme veya düzleşme gibi tepkiler ölçüldü.
Ağın kenarlarına yerleştirilen minyatür hoparlörlerde ağ boyunca ilerleyen sesin, daha havadaki ses örümceklere ulaşmadan ağdaki titreşim yardımıyla bazı örümceklere ulaşarak tepki verdiği gözlendi.
Tabi örümceklerin bu bilgiyle ne yaptıkları halen belli olmasa da örümceklerin sürü halinde avlanabildiklerini biliyoruz. Bu titreşimler örümceklerin ayaklarındaki duyu organlarına iletiliyor olabilir. Öyle görünüyor ki, örümcekler ses dalgalarına tepki veriyor. Buna rağmen, örümceklerin bu bilgiyi nasıl işlediğine dair araştırma yapılması gerekiyor.
“Hatta örümceklerin vücudunda henüz bilmediğimiz gizli bir kulağı olabilir,” diyor Binghamton Üniversitesi’nden makine mühendisi Junpeng Lai.
Bu yeni çalışma örümceklerin ses ve müziğe tepki verdiklerini gösteren araştırmanın üzerine inşa edildi. Buna rağmen, insanlar ve birçok hayvanın kulak zarından gerçekleştirdiği, duyma işlevine kıyasla örümcek ipeğinden iletilen ses çok daha farklı olacaktır.
Örümcekler ağlarındaki farklı frekansları seçiyor olabilir. Örümceklerin bu yetenekleri çözülürse, doğadan ilham alınarak yeni ses ekipmanları üretilebilir.
“Örümceğin yaptığı bu doğal gösterim, havadaki ince iplikçikler üzerindeki viskoz kuvvetlerin sesini hissettiğini göstermenin bir yolu olabilir. Eğer bu doğada işe yarıyorsa belki de buna daha yakından bakmamız gerekebilir,” diyor Binghamton Üniversitesi’nden makine mühendisi Ron Miles.
Araştırma PNAS’da yayınlandı.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/study-shows-how-spiders-can-use-their-webs-as-giant-hearing-aids
Bir Yorum