Birleşik Devletler’den araştırmacılar, yeni doğan farelerin beyinlerine bazı kimyasallar uygulanarak beyindeki cinsiyet eğilimleri değiştirildi. Bu işlem sonucunda dişi fareler davranışsal olarak tamamen erkekleştirildi. Bilim insanları nörolojik cinsiyetin sanılandan daha esnek bir mekanizma olduğunu keşfettiler.
İnsanlarda dahil bir çok hayvanın nörolojik cinsiyeti doğum öncesi dönemde bir cinse meyillenerek gelişir. Halk arasında, beyindeki cinsiyet tanımlamasının doğumdan sonra ilk birkaç günde beyne yerleştiği bilinir.
Nature Neuroscience’ta yayınlanan yeni bir çalışma bu konudaki bilgilerimizi bir hayli değiştireceğe benziyor. Deneyde; 10 günlük farelere estradiol benzeri bir kimyasal uygulandı. Estradiol, genellikle erkek farelerde etkisini gösterir ve kadınlarda menopoz tabanlı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Estradiol kimyasalı, erkeklik özellikleri gösteren genleri susturan maddeleri etkisiz bırakan bir kimyasaldır. Fiziksel görünümü dişiye benzeyen fareler, üreme dönemlerinde davranışsal olarak erkek gibidirler ve nörolojik olarak da erkekler gibi gelişim gösterirler. Yapılan başka bir çalışmada ise; araştırmacılar dişi farelerde Dnmt geni adı verilen bir geni tamamen sildiler ve bunun sonucunda da nörolojik olarak dişi fareler erkekleşti. Yapılan bu çalışma, “Cinsiyet oluştuktan sonra değiştirilemez” gibi bir algıyı kırmaya yönelik güçlü bir çalışma. Nörolojik olarak cinsiyet farklılıklarımız sadece DNA dizilimimizle ilişkili değil, epigenetik olarak da kontrol edilebilir bir mekanizmadır.
Kaynak :
http://www.sciencealert.com/brain-gender-is-more-fluid-than-originally-thought-research-reveals
Bir Yorum