Anjan Contractor tarafından sunulan 3D yazıcıyla üretilen pizza artık hayata geçmek üzere. NASA’nın uzay görevleri için astronotlar için 3D yazıcı projesiyle NASA’dan 125,000 dolar kazanan firma geçenlerde fonksiyonel prototip üretti. Son yıllarda oldukça popüler olan 3D yazıcılar sayesinde nerdeyse her malzeme işlenebiliyor. Çelik, plastik hatta kök hücre bile basan 3D yazıcılar var.
Videoda görülen prototip pizzayı tabakalar halinde dizerek, kare şeklinde bir pizza yapabiliyor. Oluşturulan pizza pişirildiğinde ise lezzetli olabilir gibi gözüküyor. Üretici 3D yazıcıyı 30 yıl boyunca dayanabilecek kartuşlarla doldurmayı düşünüyor. Yani pizza uzun süre bozulmadan kalabilecek. Böylece uzun mesafeli uzay görevlerinde halen yeterli yiyecek olabilecek. Anjan firması yiyeceklerdeki nemi uçurarak, protein ve besin miktarı daha düşürülmüş bir toz formu üzerinde çalışıyor.
Firma, videoda görüldüğü gibi bir pizzanın oluşturulmasının 70 saniye sürdüğünü belirtiyor. Eğer NASA bu teknolojiyi uygulamaya sokarsa , astronotlar uzayda 3D yazıcıyla fast food yiyebilecek. Böylece astronotlar dondurulmuş ve konserve yiyecekler yerine sonunda belki de gerçek yemeğe yakın bir şeyler yiyebilecek. Herhalde kabul edilirse, SPACE X ‘le bir 3D yazıcı yollanır ve bu sayede astronotlar güzel bir şeyler yer. Videoda yerçekimi olan bir yerde pizza üretildiği düşünülürse, bunu uzayda nasıl çalıştıracaklarını düşünmeden edemiyorum. Muhtemelen yapışkan hamuru hızla 3D yazıcıyla basmak işe yarayabilir.
Yazıcı, eski tip buharlı vapurlardaki (yandan-çarklı) gibi dönen bir mekanizma üzerine konabilir. Çark üzerindeki kanatçıklara -dönen yön tarafındaki yüzeye gelecek şekilde- yazıcı konursa, boşlukta uçuşan pişmemiş pizza parçaları görünmez sanırım.