Sorting by

×
Alternatif EnerjiMakalelerNanoteknolojiTeknoloji HaberYeni İcatlar

Geleceğe Dönüş Filminden İlham Aldı; Güneşten Elektrik Elde Eden Kumaş Yaptı

Central Florida Üniversitesi’nden bilim insanları güneşten enerji elde ederek ,depolayabilecek ve tekstil olarak dokunabilecek iplikçikler geliştirdi. Geleceğe Dönüş 2 filminden ilham alan araştırmacılar , böylece montlar gibi elbiseleri güneş enerjili bataryalara dönüştürerek, kendi kendine enerjilerini karşılayacak hale getirebilir. Bu teknoloji sayesinde giyilebilir teknolojiler geliştirilerek askerlerden, şarj bağımlısı gençlere kadar herkesin enerji ihtiyacı karşılanabilir.

“Geleceğe Dönüş filmi benim motivasyonumdu. Eğer kendi kendini şarj edebilen elbise veya kumaşlar üretebilirsem bu filmi gerçek hayata geçirebilirdim ve bu gerçekten havalı bir şey,” diyor Central Florida’dan Nanobilim Teknoloji Merkezi’nden Yrd. Doç. Dr. Jayan Thomas.

Bu araştırma 11 Kasım’da Nature Communications’nda yayınlandı. Thomas şimdiden devrimsel buluşu için övgüleri almaya başladı. Geçtiğimiz yıl R&D 100 Ödülü’nü aldı ki, bu tüm dünyada en iyi buluşlara veriliyor. Ödülü normal kablo gibi enerji depolayan faka aynı zamanda da pil gibi enerji depolayan kablo için almıştı. Ayrıca yarı geçirgen güneş hücreleri üzerinde de çalışıyor. Böylece normal camlardan güneş enerjisi elde edilebiliyor.



jayan-thomas-kumas-gunes-enerjisi
Yrd. Doç. Dr. Jayan Thomas ve güneşten enerji elde eden tekstil

İki Teknolojiyi Birleştirdi

Thomas’ın  bu yeni araştırması  iki teknolojiyi birleştiriyor. Hatta daha da ileri giderek bakır şeritlerden ince ,esnek ve hafif filamentler geliştirdiler. Bu şeritlerin bir tarafında güneş pili diğer tarafında enerji depolayan tabakalar var. Bunu nanoteknolojiyle geliştirdiler ve ördüler.

Kanıt niteliğindeki bu  konsept sayesinde bu sistemin ceketler veya farklı dış giyim malzemelerine eklenerek telefonlar şarj edilebilir ya da kişisel sağlık sensörleri gibi icatlar yapılabilir.

Sistemin öncelikle askeri amaçla Irak, Afganistan gibi bölgelerde kullanılabileceği düşünüldü. Böylece ağır pillerin yerini hafif elbiseler alabilir. Çünkü bu şekilde hem batarya , hem güneş hücresi aynı sistem içinde yer alıyor.

Sistemin pek çok potansiyel uygulaması olabilir, bu sayede elektrikli arabalara güneş enerjisi ve batarya aynı anda sağlanabilir.

Bu buluşun kullanım alanının oldukça geniş olacağını düşünmemek yanlış olmaz.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161114105849.htm

Araştırma Referansı :

  1. Chao Li, Md. Monirul Islam, Julian Moore, Joseph Sleppy, Caleb Morrison, Konstantin Konstantinov, Shi Xue Dou, Chait Renduchintala, Jayan Thomas. Wearable energy-smart ribbons for synchronous energy harvest and storage. Nature Communications, 2016; 7: 13319 DOI: 10.1038/ncomms13319
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu