Sorting by

×
NanoteknolojiVideobilimYeni İcatlar

Nanoparçacıklar Sayesinde Daha Ucuza Şeffaf Ekran Üretilecek

Transparan(şeffaf)  ekranlar için OLED ve LCD ekranlar ya da projektörler gibi pek uygulama görsekte bu ekranların çoğunda görüş açısı sınırlıdır. İşte MIT’den bilim adamları hem daha geniş görüş açısı sunan hem de daha düşük maliyete sahip yeni bir şeffaf ekran üretti. Şeffaf materyale yansıtılan görüntü oldukça kolay görünüyor.

OLED ve LCD ekranlarda ekranı şeffaf yapmak için ekranın içine elektronikleri yerleştirmek hem  zor hem maliyetli. Ekranda kullanılan elektronikleri şeffaf yapmak gerekebiliyor. İşte MIT’den (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) bilim adamlarının geliştirdiği yeni sistemde transparan ekrana nanoparçacıklar eklenmiş. Bu nanoparçacıklar sayesinde ışık saçılımı özel dalga boylarına veya renklerine ayarlanabiliyor. Ekrana bu özel dalga boyunda ışık yansıtıldığında , diğer bütün dalga boylarında olduğunda saçılarak yayılıyor.

MIT ekibi ticari olarak kullanıma uygun gümüş nanoparçacıklar sayesinde üretilmiş bir prototip sundu. 60 nanometre boyunda mavi ışık yayan bu parçacıklar mavi bir görüntü yapabiliyor. Buna rağmen araştırmacılar farklı renklere ayarlanabilen nanoparçacıklar sayesinde, kırmızı yeşil ve mavi ışık yayabilen tümüyle renkli bir ekran yapılabileceğini de belirtiyor. Çünkü bu nanoparçacıklar özel dalga boylarına ayarlandığından ışığın büyük kısmı kolaylıkla geçebiliyor.

Bu sayede araba camlarında, pencerelerde ve reklama amaçlı olarak kullanılabilecek teknolojinin şimdiden pek çok potansiyel uygulaması doğacak. Ekranda hiçbir elektronik olmadığından üretim daha ucuza gelecek. Araştırmacılar bu şeffaf ekranlar için camları değiştirmeye gerek olmayacağını, bunun yerine plastik film gibi bir film ya da kaplama kullanarak camlara kolaylıkla uygulanabileceğini belirtiyorlar. Bu sayede son model arabalarda olan cam üstü göstergeler normal arabalara da uygulanabilir. 

Transparan yani şeffaf ekranla ilgili araştırma Nature Communications’ da yayınlandı.

Videoda ekranın nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

Araştırma Kaynağı :

  1. Chia Wei Hsu, Bo Zhen, Wenjun Qiu, Ofer Shapira, Brendan G. DeLacy, John D. Joannopoulos, Marin Soljačić.Transparent displays enabled by resonant nanoparticle scatteringNature Communications, 2014; 5 DOI:10.1038/ncomms4152

şeffaf ekran transparan-gerçek bilim

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu