
Yeni geliştirilen minik 3D basılmış robotik hayvanlar sayesinde kemoterapi ilaçlarını doğrudan kanser hücrelerine iletmek, yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Mıknatıslarla yönlendirilen bu mikro robotlar, tümör etrafındaki asidik ortamla karşılaştıklarında yüklerini bırakarak tedaviyi güçlendirebilir.
3D yazıcıyla hidrojelden basılan bu balık,yengeç gibi hayvanlar boşluklarında parçacıkları taşıyorlar. Araştırma ekibi baskı yoğunluğunu yengeç kıskacı veya balık ağzı gibi açılıp kapanabilen bölgelerde arttırarak, asidik ortamda tepkisini ayarladı. Son olarak mikro robotlar demir oksit içerek bir çözeltiye yerleştirilerek, manyetik hale getirildi.
Sonunda, mikro robotlar ilaç nanoparçacıklarla yüklenir ve mıknatıslarla hedefe yönlendirilerek, pH değişimi yardımıyla ilacı otomatik olarak istenilen bölgeye bırakması sağlanır.
Laboratuvarda yapılan testlerde araştırmacılar mıknatıslarla, balık mikro robotlar simüle damarlardan ilerledi ve sonunda kanser hücrelerine ulaştı. Araştırmacılar burada çözeltiyi biraz daha asidik yaparak, balığın ağzını açarak ilacını bırakmasını ve kanser hücrelerini öldürmesi sağlandı. Diğer testlerde ise robot yengeçlerin kıskaçlarıyla ilacı yakalaması ve kanserleri bölgeye bırakmasını da sağladı.

Bu mikro robotlar henüz gerçek kan damarlarında yüzecek kadar küçük olmasa da gelecekte daha da küçültülebilir. Ayrıca araştırmacılar robotları vücutta görüntüleyecek ve izleyecek bir yönteme ihtiyaç olduğunun da altını çiziyor.
Yeni geliştirilen robotlar kanser hücrelerine doğrudan müdahalede çok daha işe yarayabilir. Yine çözülmesi gereken birçok problem var.
Kaynak : https://newatlas.com/robotics/microrobot-fish-crab-drug-delivery/