İngiltere’den araştırmacılar güve gözlerinden ilham alarak , nanoteknoloji ile kendi kendini temizleyen, enerji tasarruflu ve parlama engelleyici cam üretildi. College London Üniversitesi ve Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi’ nden araştırmacıların geliştirdiği bu akıllı cam sayesinde gökdelenlerin cam temizleme maliyetleri düşürülebilir , enerji tasarrufu sağlanabilir.
Yağmur akıllı camın dışına geldiğinde, küresel damlacıklar oluşarak , yüzeydeki toz ve kiri yuvarlayarak temizliyor. Böylece elle veya başka bir makineyle sürekli temizliğe gerek kalmıyor. Özellikle yüksek binalar için iyi bir çözüm olarak görülen bu buluş, camın yapısında özel bir kaplama sayesinde sağlanıyor.
Çok ince (5-10nm) termokromik vanadyum dioksit kaplaması sayesinde soğuk havalarda ısı kaybı engelleniyor, ayrıca yazın sıcaklığa neden olan kızılötesi radyasyonu engelleyerek ısınmayı engelliyor. Termokromik materyaller sıcaklık değişimi ile renk değiştirebiliyor. Ayrıca vanadyum dioksit ucuz ve bol bulunan bir madde olduğundan , enerji tasarruflu pençelerde kullanılan altın ve gümüş bazlı diğer kaplamalara oranla daha sürdürülebilir bir teknoloji oluyor.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Akıllı pencerede kullanılan yansıtmama özelliği (anti-reflect) güve gözünden ilham alkan nano yapılar sayesinde sağlandı. Bu sayede güveler ve diğer hayvanlar yırtıcılardan korunabiliyor. Araştırmacılar doğadan ilham alan nano tasarımı termokromik kaplama ile kaplayarak kendini temizleyen, yüksek performanslı bir akıllı cam yarattılar. Bu sayede ısıtma maliyetlerinde % 40’a varan tasarruf olabileceğine inanılıyor. Ayrıca bakım maliyetlerinde düşüş ve konfor ve üreticiliğin artması planlanıyor.
Kaynak : https://www.epsrc.ac.uk/newsevents/news/selfcleaningwindows/%20