Yaklaşık 60 yıl önce Nobel Ödüllü Fizikçi Nicolaas Bloembergen, “nükleer elektrik rezonans” adı verilen ilgi çekici bir fenomen tahmin etti. Fakat hiç kimse bu olayı aksiyon halindeyken yakalayamamıştı.
New South Wales Üniversitesi’nden(UNSW) bilim insanları laboratuardaki arızalı ekipman nedeniyle, tesadüfen gerçek nükleer elektrik rezonans kanıtına ulaştı. Bu gelişme sayesinde atom çekirdeği üzerinde daha iyi bir kontrol sağlanarak kuantum bilgisayarların gelişimi hızlanabilir.
Bu olayın temelindeki fikir her bir atomun dönüşünü kontrol etmek için manyetik alan yerine, elektrik alan kullanmaya dayanıyor. Bu sayede daha hassas ve minyatürize çekirdek kontrolü sağlanabilir.
“Bu keşif şu anlama geliyor, artık bu sayede manyetik alan olmadan tekli atom spinleri kontrol edilerek ve kuantum bilgisayarları inşa edilebilecek,” diyor kuantum fizikçisi New South Wales Üniversitesi’nden Andrea Morello,
“Ayrıca bu çekirdekleri elektrik ve manyetik alanlara karşı çok hassas elektrik ve manyetik sensörler yapmada kullanarak kuantum fiziğindeki temel sorulara cevap arayabiliriz.”
Genelde nükleer manyetik rezonansa dayanan araçlar MR cihazları gibi büyük mıknatıslara ihtiyaç duyduğundan çok büyük oluyor. İşte bu nedenle kuantum bilgisayarlar gibi teknolojilerde çok kullanışlı olmuyor.
“Manyetik rezonans kullanmak aynı bir topu hareket ettirmek için bilardo masasını sallamaya benziyor. İstenilen top hareket ettirilse de, tüm toplar da hareket ettirilmiş oluyor. İşte elektrik rezonans sayesinde istenilen bilardo topunu ıstakayla nereye isterseniz oraya gönderebilirsiniz,” diyor Morello.
Kazayla Yapılan Bir İcat Daha
UNSW araştırmacıları nükleer rezonans deneyi yaparken, kırık bir anten nedeniyle yanlışlıkla Bloembergen 1961’de öne sürdüğü bulmacayı çözmüş oldu. Bir süre saç yolduran beklenmedik sonuçtan sonra, araştırmacılar bu ekipmanın hatalı olduğunu ve nükleer elektrik rezonans yarattığını anladı.
Sonrasında yapılan bilgisayar modellemeler sayesinde, elektrik alanların temel seviyede atom çekirdeğini etkileyebileceğini gösterebildi. Bu sayede atomik bağları yıkarak, yeniden oryantasyona neden oluyor.
Bilim insanları nükleer elektrik rezonansın artık nasıl çalıştığını biliyor ve yeni uygulamaları araştırabilir. Kazayla icat edilen şeylere artık bunu da ekleyebiliriz.
Son olarak bu teknoloji sayesinde bir çok yeni keşif ve uygulamanın kapısı açılacaktır. Metal bir elektrota uygulanan küçük voltajlarla kontrol edilebilen, basit bir silisyum elektronik cihaz üretilebilir.
Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.
Bir Yorum