MIT mühendisleri makaralı bir sistem kullanarak grafen üretmek için, filitreleme membranlarını kullanan bir sistem geliştirdi. Normalde bu filitre membranları tuz giderme, biyolojik ayrım vb. uygulamalarda kullanılıyor. Grafen ultra hafif, ultra güçlü, süper iletken, şeffaf karbon allotroplarıdır ve atomik seviyede kümes ağı gibi birleşirler. Eğer uygun gözeneklere sahip bir filitreniz olursa bu spesifik molekülleri filitreleyebilirsiniz.
Grafeni herhangi bir boyutta üretmek gerçekten sıkıntılı, çünkü grafen çok özel koşullar altında üretilebiliyor. Fakat MIT ekibi ; elektronik sistemlerin üretilmesinde kullanılan roll to roll (makaralı) sistemi kullanarak dakikada 5 cm ve 10 metreye kadar grafen üretebileceğine inanıyor.
Bu proseste ise kimyasal buhar birikimi ( chemical vapour deposition-CVD) kullanılarak iki bakır makara arasında bekletilerek yavaşça iki tüpe doğru sarım sağlanıyor. İlk tüpte folyo ideal sıcaklığa ısıtılırken, ikinci de spesifik oranda metan ve hidrojen gazı karışımı pompalanıyor. Gaz karışımı ısınan folyoya geldiğinde, grafen oluşmaya başlıyor.
“Grafen küçük adacıklar halinde oluşmaya başlıyor, sonra bu adacıklar birlikte büyüyerek devamlı bir yaprak oluşturuyor. Zamanla fırından folyonun bir tabakasını kaplayan pizza gibi grafen çıkıyor,” diyor MIT’den makine mühendisliğinden Prof. John Hart.
Bir kere ikinci makara sarılmaya başlayınca, grafen kaplı folyo polimer ağa dökülüyor ve bakır folyo grafenden ayrılıyor.
Eğer grafen desteklenmezse kıvrılıp kalıyor. Bu nedenle alttaki bakır asitle eritilerek grafen, gözenekli bir polimerle yani membranla destekleniyor.
Şimdilik polimer kalıplama elle yapılıyor olsa da araştırmacılar, ilerde makaralı sistemde otomatikleştirilebileceğine inanıyor.
Araştırma Applied Materials and Interfaces dergisinde yayınlandı. Videoda makaralı sistemi görebilirsiniz.
En azından bir önceki üretim modeline göre daha hızlı, ancak ben eninde sonunda grafen’in daha hızlı ve ucuz bir imalat tekniğinin bulunacağına inanıyorum, tesadüfen de olsa!
Bu tür çalışmalar geleceği ifade eden içerikler taşıyor.