Sorting by

×
Tıp ve Sağlık

Midedeki Sinirler Yeme Alışkanlıklarımızı Düzenleyen Günlük Bir Saat Gibi Çalışıyor

Adelaide Üniversitesi’nden bilim insanları ilk kez, midemizde bulunan sinirlerin aynı günlük bir saat gibi çalışarak günün spesifik zamanlarında yemek alınımını sınırladığını keşfetti. The Journal of Neuroscience’ da yayınlanan keşif, doyduğumuz halde beynimize yemeye devam etmemiz için gelen gut sinyalleri hakkında yeni bilgiler verebilir.

Gut-Sinir Araştırma Laboratuvarı’ndan Dr Stephen Kentish midedeki sinirlerin genişlemeye nasıl tepki verdiğini inceleyerek,  günde 3 saatlik aralıklarla yemek almaya nasıl sebep olduğunu gösterdi.

“ Bu sinirler beyne ne kadar yemek yendiğini ve ne zaman duracağını belirtmekten sorumlu. Guttaki bu sinirlerin, uyanık olduğumuz günlük saat periyotlarının bazılarında daha az duyarlı olduğunu  keşfettik. Bunun anlamı yoğun aktivite sonrasında bu sinirler daha az duyarlı olursa bizim doyduğumuzu daha geç iletir ve daha çok yemek yeriz. Buna rağmen, gece-gündüz döngüsünde uykuyla ilişkili olarak,  midedeki sinirler daha duyarlı olarak, beyni doyduğuna ilişkin daha hızlı sinyal yollayarak yemek alımını sınırlayabilir. Bu varyasyon her 24 saatlik döngüde tekrarlayarak, sinirler saat gibi çalışarak  enerji gereksinimine bağlı olarak yemek alımını koordine ediyorlar,” diyor araştırmanın baş yazarı Dr. Kentish.

Buna rağmen bu keşif,  insanlar üzerinde değil laboratuvar çalışmalarında yapıldı. “ Teorimiz, insan midesinde farklı varyasyonlar olduğu, mide sinirlerinin gün boyunca doygunluğa daha az duyarlı, geceleri ise daha duyarlı olduğu yönünde” diyor Dr. Kentish.

Araştırma lideri Prof. Amanda Page, bu sayede insanların günlü saatlerinin yeme alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğine ilişkin yeni keşifler doğabileceğini belirtiyor.

Uyku ve yeme alışkanlığı bozulan vardiyalı işçilerde obezite ve sağlık problemlerinin arttığı biliniyor. Midedeki sinirlerin bu gibi değişimlere ne gibi tepkiler verdiği ve günlük ritimde ne gibi değişimler olduğu araştırılmaya başlandı. 

 

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131204181240.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu