Gün geçtikçe ilerleyen bilim ve teknoloji sayesinde bir zamanlar hayal olan dokunmatik ekranlar onlarca yıldır hayatımızda. Peki dokunmatik hologram ? Hologramlar henüz herkesin erişebildiği bir teknoloji değil ve halen çoğumuzun bu konuda pek bilgisi yok. Peki hologramlara dokunabilsek nasıl olurdu? İşte lazerler sayesinde üretilen hologramlara güvenle dokunabilirsiniz. Japon, Digital Nature Group (DNG) ‘dan araştırmacılar lazerler, aynalar ve kameralar kullanarak üç boyutlu voksel(voxel) adı verilen ufak noktalardan oluşan interaktif hologramlar üretmeyi başardı. Femtosaniye lazerler kullanılarak (lazerler 30 ila 270 femtosaniye arasında yakım hızı), dokunulabilecek kadar güvenilir hologramlar yaratmayı başardı.
Üç boyutlu görüntü sn’de 200,000 nokta çözünürlüğe ulaşıyor. Lazer havada iyonlaşarak havayı plazma haline geçirdiğinde ortaya çıkan ışık taneciklerine voksel diyebiliriz.
Araştırmacılar lazerin dokunulduğunda aynı zımpara kağıdı gibi his verebileceğini ve bazı insanların bu duruma oldukça şaşırdığını belirtiyor.
Rochester Üniversitesi’nden Prof. Prof. Chunlei Guo; bu çalışmaya benzer lazerle hava plazması oluşturmanın ilk olmadığını fakat, bu çalışmada farklı olarak femto-lazerlerle görüntülerin yüksek çözünürlükte ve insan derisine vermeyecek şekilde ayarlandığını belirtiyor.
Araştırmacılar, lazerin yüksek hızından yararlanarak, holografik onay kutucukları ve kalpler yaparak yeni bir kullanım alanı gösterdiler.
Hologram üretmek için, femtosaniye lazer konumsal ışık modülatörüne ateşlenerek, lensler, ayna ve Galvano tarayıcıdan geçiyor. Hologramın altındaki kamera, etkileşimi yakalayarak, noktaların dokunmaya tepki vermesini sağlıyor.
Ochiai en şaşırtıcı şeyin plazmaya güvenli olarak dokunulabilmesi ve bu sayede hologramın düşünüldüğünden daha güvenli hale getirilmesi olduğunu belirtti.
Hologramları güvenli yapmanın sırrı lazer ateşleme süresinin kısa tutulmasından geçiyor. Yapılan testlerde 2 saniyeden fazla ateşlenen lazerin simülasyon deriyi yaktığı gözlendi. Eğer 50 milisaniye ile 1 saniye arası olursa deri yanmıyor.
Şimdilik konsept olan bu makinede , daha büyük hologramlar yapmak için çalışmalar sürüyor. Lazerin 7watta kadar çıkabileceği, 1 cm3’lük deney için 1 wattın yeterli olduğu bildiriliyor.
Kaynak : PopSci ve Liderler Vadisi