Laboratuvarda genetiği değiştirilen Escherichia coli bakterileri sayesinde organik bileşikler yerine, karbondioksit kullanarak biyoyakıt üretilebilir.
E.coli bakterisinin genetiği değiştirilen özel suşları yıllardır biyoyakıt ve kimyasal üretiminde kullanılıyor , bunlar da genelde şeker ile besleniyor. İsrail Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Ron Milo ve arkadaşları E.coli bakterilerini değiştirerek ,şeker yerine CO2 harcayacak şekilde geliştirildi.
Araştırmacılar E.coli genomuna atmosferik karbondioksiti biyokütleye dönüştürmeye yarayan genler ekleyerek , şeker metabolizma genlerini sildiler. Sonrasında bakteriyi bir süre laboratuarda beklettiler. 200 gün sonunda mikroplar başarıyla evrilerek, şekere ihtiyaç duymadan üremeye başladılar.
Milo bakterilerin bu kadar güçlü bir dönüşüm geçireceklerini beklemediklerini söylüyor.
Araştırmacılar bakterilerin halen tükettiklerinden çok CO2 gazı saldığını fakat bunun gelecekte azaltılabileceğini düşünüyorlar.
E.coli çok kolay manipule edilerek değiştirilebilen bir biyoteknoloji aracıdır. Sınırsız imkanlar sunmaktadır.
Örneğin ; çelik ve çimento endüstrisinde açığa çıkan CO2 kullanılarak insülin üretilebilir. “Bu tipte bir direkt evrim zaten Nobel ödüllü bir bilimdir ve bu da neden inanılmaz olduğunu gösteren bir örnektir, “diyor Sargent.
Referans:
Gleizer et al. Conversion of Escherichia coli to Generate All Biomass Carbon from CO2. Cell, 2019 DOI: 10.1016/j.cell.2019.11.009
Bir Yorum