Kulak çınlaması yani diğer adıyla tinnitus gerçekten başa bela bir sağlık problemidir. Sürekli olan çınlama hali giderek sağırlığa yol açabilir. Lenire adı verilen yeni bir cihaz eş zamanlı olarak dile ve kulaklara ses göndererek kulak çınlamasını azaltıyor. İrlanda kökenli Neuromod Devices tarafından üretilen cihaz; elle kontrol edebilen bir kumanda, bluetooth kulaklıklar ve dile tutturulan bir “Tonguetip” cihazı setiyle beraber geliyor.
Kulaklıklardan kullanıcının işitsel sinirleri stimüle edilirken, Tonguetip elektrotu da dilin ucundaki trigeminal siniri uyarıyor. Bu prosese bimodal nöromodülasyon deniyor ve hastanın işitsel sistemindeki nöronların kandırılarak, yeniden eğitilmesini sağlanıyor. Araştırmacılar sonuç olarak tinnitusun azaldığını rapor ettiler.
Lenire sistemi; Almanya Regensburg Üniversitesi, İngiltere Nottingham Üniversitesi, Teksas Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü büyük klinik denemeye tabi tutuldu. Denemede farklı türden tinnituslara sahip 326 hasta, günde 60 dakikadan uzun ve 12 haftalık deneme süresinde Lenire sistemini kullandı.
Tedavi sonrasında hastaların % 86,2’sinde tinnitus semptomlarının önemli derecede azaldığı görüldü. Bu değerlendirmede Tinnitus Fonksiyonel İndeksi temel alındı.12 ay sonrasında bile istenmeyen yan etkiler görülmedi .
Araştırmacılar stimülasyon desenini zamana bağlı olarak değiştirdiklerinde oluşacak etkileri ölçmek için yeni klinik denemeye başlıyor.
Araştırma Science Translational Medicine dergisinde yayınlandı.
Kaynak: https://newatlas.com/medical/neuromod-devices-lenire-tongue-ear-tinnitus/