Sorting by

×
MakalelerPsikolojiTıp ve Sağlık

Bilim İnsanları Beyin Stimülasyonu İle Yaratıcılığı Geliştirdi

yaratıcılık arttırımı

Kuzey Carolina Tıp Okulu’ndan bilim insanları düşük dozda elektrik akımı sayesinde spesifik beyin gelişimi sağlanarak yaratıcılığın arttırılabileceğine dair ilk direk kanıtı sağladı. Sağlıklı yetişkinlerde kafatasına tutturulan elektrotlarla % 7,4 ‘lük gelişim sağlanabileceği iyi valide olmuş bir testle gösterildi.

Cortex dergisinde yayınlanan makaleye göre kafatasına 10 Hertz’lik akım verilerek beynin doğal alfa dalgaları gelişti.Belirgin ritmik şablonlar EEG’de (elektroensefalogram) görülebiliyor.

“Bu araştırma kavramı kanıtlıyor. Spesifik olarak ilk kez alfa dalgalarının tetiklenmesinin spesifik ve kompleks davranışa etkisini yani yaratıcılığa etkisini kanıtladık. Fakat asıl hedefimiz nörolojik ve psikiyatrik hastalıkları iyileştirmeye yardım etmek. Örneğin, depresyonun alfa dalgalarındaki bozukluklardan kaynaklandığına dair güçlü deliller var. Eğer beyin aktivite desenlerini değiştirebilirsek,  pek çok insana yardım etme potansiyelimiz var,” diyor Psikiyatri,hücre biyolojisi ve fizyolojisi, biyomedikal mühendisi ve nörolog Yrd. Doç Dr. Flavio Frohlich.

Frohlich UNC Nöroloji Merkezi üyesi ve Psikiyatri Doktoru David Rubinow ile birlikte çalışarak majör depresif bozukluk ve premenstüral disforik bozukluğa(PMDD) ilişkin özel bir çeşit beyin stimülasyon yöntemi kullandı. “ Özel bir frekans sayesinde çifte kör plasebo kontrolle yaratıcılığı geliştirmek yoluyla tedavi ettik.Yine de bu depresyonu tedavi edemedik anlamına gelmez. Eğer insanlarda depresyonda düşünme  desenine sahipse, gerçeklikle uyuşmayabilir. İşte bu aşamada alfa salınımlarını geliştirmek anlamlı olabilir. Bu sayede non-invazif, ucuz uygulama ile yaratıcılık geliştirilebilir” diyor Frohlich.

1929’da Hans Berger tarafından keşfedilen EEG yönyemi sayesinde alfa salınımlar 8-12 Hertz arasında uygulanıyor. Alfa salınımlar görme,hissetme,koklama ve duyma gibi duyusal uyarmalarda öne çıkıyor.  Frohlich son 20 yılda bu alanda yaptığı çalışmalarda işi oldukça ileriye taşıdığını belirtiyor.

Başlangıçta 40 hertz denense de hiç bir sonuç alınamadı. Sonra 10 Hertz’de yapılan alfa salınımlar ise en başarılı etki gösterdi. Araştırmacılar depresyon,şizofreni gibi psikolojik bozuklukları EEG ile tedavi etmek üzerine yoğunlaşıyor.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150416093823.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu