Kepler uzay teleskopu 23 Nisan’da onarılarak görevinin başına döndü. K2 görevinde güneş sisteminin ötesindeki dış gezegenleri aramakla görevli uzay aracı geçtiğimiz günlerde arızaya geçmişti. İki gün boyunca sürecek birbirini izleyecek proses boyunca, işaretleme tabloları ve bilimsel hedefler uzay aracına yeniden gösterilerek, nereye bakacağı ve yeniden yükleyip onaylayacağı onboard loglar ve sayaçlar sıfırlanarak, yeni kumanda serileri girilecek. Uzay aracı tekrardan bilimsel operasyonlar için hazır ve K2’nin yeni kütleçekimsel mikrolens seferi C9 başlatılıyor.
22 Nisan’da NASA’nın Derin Uzay Ağı (Deep Space Network –DSN) kurulan iletişim esnasında, Kolorado Üniversitesi’ndeki LASP’den uçuş mühendisleri uzay aracının teleskopunu Samanyolu’na çevirerek, C9 verisini toplamaya başladı.
K2 mikrolens ekibi ve C9 global deneyi için yer gözlem teleskoplarından hatta mümkünse 10 metrelik dev W.M Keck Gözlemevi’nden veriler toplanmaya çalışıldı. 24 Mayıs’tan beri yapılan bu üç günlük mücadelede uzay aracının dünyayla bağlantısının kurulabileceği nokta verisi elde edildi. Sonrasında bilim insanları K2’nin görüntüsünü ilk görüntüleme şansını yakaladılar.
C9 gözlemi 1 Temmuz’a kadar sürecek. Sonrasında K2 10. Sefere başlayarak tümüyle yeni enteresan astrofizik hedeflerine yönelecek.
Kepler izlemek için DSN Now websitesinde ayar yapıldı. Daha küçük antenler kullanıldığından uzay aracı nadiren Güvenli veya Acil durum modunu onaylıyor, fakat daha büyük antenlerle iletişim kurulduğunda 63,14 ve 43 ile iletişim kurulduğundan daha yüksek transfer oranıyla sağlıklı veri elde ediliyor.
8 Nisan’da anomaliye neden olan problem halen araştırılıyor. Problemin doğasında geçici olaya dair işaretlet var. Bu nedenle Kepler yanlış alarm vererek, Acil Durum Modu’na geçmiş olabilir. K2 bilgisayarları ve alt sistemlerden alınan güç dönüşümleri problemin düzeldiğini gösteriyor.
NASA Ames Araştırma Merkezi ve LASP ‘nin uzay aracı ekiplerinin yetenekleri ve kabiliyetleri sayesinde problem çok uzamadan çözüldü.
Kaynak : http://phys.org/news/2016-04-kepler-recovered-k2-mission.html