Sorting by

×
BilimGenelHaberlerİlginç BilimKimyaTıp ve Sağlık

İlaç İçeriğindeki Safsızlığı Gidermek İçin Yeni ve Daha Basit Bir Yöntem Geliştirildi

whats-the-big-deal-with-egg-yolks-anyway_c

Bilim adamları ilacın içeriğini kontamine edebilecek ve yan etkilere neden olabilecek safsızlıkları % 98′ e kadar temizleyebilecek  basit bir prosedür geliştirdiler. Araştırma da Türk bilim adamlarının katkıları ise oldukça büyük. Ecevit Yılmaz ve Rüstem Keçili ise araştırmada görev alan Türk bilim adamları.

Calışma Amerikan Kimya Derneği (American Chemical Society) tarafindan yayinlanan Organik Proses & Araştırma ve Geliştirme dergisinde rapor edildi.

Rustem Kecili, David Nivhede, Johan Billing, Mats Leeman, Börje Sellergren, Ecevit Yilmaz. Removal of Acrolein from Active Pharmaceutical Ingredients Using Aldehyde Scavengers

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/op3000459

Ecevit Yılmaz, Rüstem Keçili ve calisma arkadaslari “genotoksik” safsızlıklar (GTIs) adı verilen ve ilaç kontaminasyonuna neden olarak, ilaç geri çağırılmalarında ana rol oynayan maddeleri dikkate aldı. GTI ilaç aktif maddesi üretimi sirasinda ortaya çıkıp reaksiyon ortamına karışabiliyor ve bitmiş üründe bile çok az miktarda bulunabiliyor. Roche firması tarafından üretilen Viracept adlı antiviral ilaç 2007′ de Avrupa Birliği tarafında içeriğinde bulunan GTI nedeniyle geri toplanmisti. Genotoksik safsızlıklar farmasötik endüstride süregelen problemlerden biri olarak endişe verici bir etken. Özellikle akrolein (acrolein) adı verilen GTI’ yı kontamine olmus ilaç içerisinden uzaklaştrımak için bilimadamları daha iyi bir yol buldu.

Akroleini uzaklastirmak icin  geliştirilen yöntemde, özel olarak modifiye edilmis silika ve polistiren parçacıklar kullanılarak akrolein başarıyla uzaklaştırıldı. Akrolein ile kontamine olmuş bir ilaç çözeltisinden 20 dakika içinde akroleinin yaklaşık % 98 ‘si ilacın etken maddesine zarar vermeden temizlendi. Ayırıcı malzemenin  şimdilik hazır olduğu, bununla beraber ticari uygulamadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç olabileceği  de belirtiliyor.

 

Araştırma Avrupa Birliği tarafından destekleniyor.

Kaynak: http://portal.acs.org/portal/acs/corg/content?_nfpb=true&_pageLabel=PP_ARTICLEMAIN&node_id=223&content_id=CNBP_030131&use_sec=true&sec_url_var=region1&__uuid=a2137925-8052-4f04-b2e9-c8fafb5eaed2

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu