Amerikan Kalp Derneği Dergisi tarafından yeni yapılan bir araştırmaya göre, her gün 3 saat ve daha fazla televizyon izleyen bireylerin erken ölme riskinin iki katına çıktığı anlaşıldı.
Araştırmanın katılımcıları üniversiteden mezun olmuş ve 37 yaşlarında olan 13 bin 284kişiden oluşuyordu. Ayrıca araştırmacıların %60’ı kadınlardan oluşuyor. Katılımcılar sekiz yıl boyunca takip edildi ve 97 ölüm kaydedildi.
Araştırma, günde 3 saat ve daha fazla televizyon izleyen yetişkinlerin ölüm riskinin, günde 1 saatten az izleyen yetişkinlere göre daha fazla olduğunu kaydetti. Buna ek olarak, araştırmacılar katılımcıların oturarak geçirdikleri zamanın –televizyon izlemek,bilgisayar kullanmak, araba sürmek gibi- ölüm riskini arttırdığını belirtti.
Katılımcılar 8.2 yıl boyunca izlendi. Araştırma boyunca 97 ölüm rapor edilirken; 19 ölüm kalp hastalığı,46 ölüm kanser ve 32 ölüm farklı nedenlerden gerçekleştiği anlaşıldı.
Pamplona’daki Navarra Üniversitesi’nin araştırmacıları “Bulgularımız, sadece fiziksel aktivitenin arttırılmasıyla değil, aynı zaman yerleşik faaliyetlerin de (özellikle televizyon izlemenin) azaltılmasıyla ölümlerin engellenebileceğini kanıtladı” şeklinde açıklama yaptı. Ayrıca bilgisayar kullanmanın veya araba sürmenin erken ölümlerle bir etkileşimi olmadığı görüldü.
Daha önce yapılmış birkaç araştırmanın sonuçları da televizyon izlemenin ölüm ile bağlantılı olduğunu göstermişti.
2010 yılında Avusturalya’da yapılan çalışmada televizyon izlemenin ölüm riskini yüzde 11 artırdığı gözlemlenmişti. Ancak ilk defa yeni araştırma, televizyon izlemenin ‘genç’ yaşta ölüme neden olacağını kanıtladı.
Amerikan Kalp Derneği haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite ya da 75 dakika kuvvetli aerobik aktivite tavsiye ediyor. Ayrıca haftada iki kez yüksek yoğunluklu kas çalışmayı tavsiye ediyor.
Kaynak : ScienceDaily