Neredeyse dünyanın % 66’ sında yüksek hızlı internet erişimi yok, fakat Google bunu değiştirmekte kararlı. Maalesef , uzak bölgelere böyle bir internet bağlantısı kurmak çok uluslu şirketleri bile aşıyor. İşte bu nedenle Loon Projesi adında bir proje geliştiriliyor. Loon’ un manası ” dalgıç kuşu” demek. Projenin bir parçası olarak internet erişimi sağlayan ilk balon Yeni Zelanda’ da stratosfere salındı. Balon Yeni Zelanda’ nın kırsal kesimlerinde internet erişimine sahip olmayan bir bölgede salındı.
Bu balonları Dünya’ nın yüzeyine yollamakta asıl fikir Dünya’ nın 20 km üzerine yollayarak hava değişimi ve hava yolları trafiğinden kurtarmak. Bu yükseklikte rüzgarlar oldukça hafif (8-32,2 km/s hızda) olmasına rağmen halen balonu farklı bölgelere taşıyacak kadar güçlü. Ayrıca balonlar farklı bir yöne yönlendirilmek istenirse herhangi bir rüzgar akımı yakalanarak alternatif rotalar yakalanabilecek.
Her Google balonu 15*12 m boyunda tabakalardan oluşan polietilen plastikten üretiliyor. Ayrıca yüksek basınçlara dayanması için bir miktar gaz salınarak basınç dengelenebiliyor ya da gerektiğinde özel bir paraşütle basınç dengelenebiliyor. Google’ dan bilim adamları balonun bakım yapılana kadar 100 gün idare edebileceğini öngörüyorlar.
Balonda diğer balonlarla ve yerle haberleşmek için radyo anteni var. Ayrıca GPS, uçuş sensörleri, hava durumunu gösteren cihazlar ve tüm sistemleri kontrol eden devreler var. Ayrıca bazı güneş panelleri sayesinde on-board pili bataryayı şarj etmek için 100 watt’ lık enerji elde edilerek, gece kullanımında 4 saat boyunca pilleri şarj edebiliyor. Rüzgarda ilerleyen balonlarla böylece yenilebilir enerji kullanıyor.
Google’ dan alınan bilgiye göre, Loon projesinden elde edilen internet hızının 3G hızına yakın bir hız olacağı ve her balonun 40 km çapında bir alanda internet bağlantısı sağlayabileceği belirtiyor. Balonlar internete bağlanmak için Wi-Fi bağlantısı kullanmak yerine radyo frekansı üzerinden ISM bantlarını kullanıyor. Böylece internete bağlanmak isteyen kişiler özel bir anten sayesinde sinyal alıp, bilgiyi çözebiliyor (decrypt).
Google ayrıca Loon Görev Kontrol adını verdiği bir kontrol merkezi kurarak, balonları izliyor ve havacılık yetkililerini rotalar konusunda uyarıyor.
Proje kapsamında ilk balon 14 Haziran 2013’ de Yeni Zelanda Tekapo Gölü civarında atmosfere yollandı. İzleyen günlerde ekip toplamda 30 balonu atmosfere salarak bir grup gönüllü ile test edecek. Google araştırma ekibi böylece balonla kurulacak bir internet servisinin nasıl çalışacağını test edecek. Eğer balonlar işe yararsa, bir felaket durumunda internet bağlantısının yeniden kurulmasında kullanılabilecek.
Yeni Zelanda’ da sistemi test etmek isteyenler Google’ a başvurup, sistemi deneyebilir. Google bu sayede uzak bölgelerde yüksek internet hızı sağlamayı düşünüyor.
Kaynak : http://www.gizmag.com/google-project-loon/27955/