Sorting by

×
İlginç BilimMakalelerTıp ve Sağlık

Zeki İnsanların Beynindeki Farklılık İlk Kez Ölçüldü

Warwick Üniversitesi’nden araştırmacılar ilk kez insan zekasını tanımlayarak ölçmeyi başardı. Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden Prof. Jianfeng Feng liderliğinde Warwick ve Çin’nde geçenlerde beynin dinamik fonksiyonlarını ölçmek ve beyindeki farklı kısımların nasıl çalıştığını tanımlamak için yapılan araştırmada  zekanın farklı zamanlardaki etkileşimi ölçüldü.

Prof. Jianfeng yüksek IQ’lü ve yaratıcı insanlarda, beyinde daha fazla değişken bulunduğunu ve beyindeki farklı bölümlerin düşünüldüğünden daha sık etkileşime girdiğini keşfetti.

İnsan zekasının daha doğru bir şekilde anlaşılması, gelecekte yapay zekanın geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Günümüzde Yapay Zeka sistemleri (AI- veya YZ) insan beyninin büyüme ve öğrenme sürecindeki  değişim ve adaptasyon gibi hayati değerleri işlemez. İşte bu dinamik fonksiyonların keşfi sayesinde gelişmiş nöral ağların kurulumu sağlanarak; öğrenme, büyüme ve adaptasyon geçirmesi mümkün kılınabilir.




Ayrıca bu çalışmanın akıl sağlığı gibi büyük oranda yanlış anlaşılan, bir alana derin etkileri olacaktır. Standart beyin ağlarındaki değişkenlikler gözlenerek şizofreni, otizm ve ADHD(dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) hastaları incelenebilir. Böylece akıl hastalığına neden olan temel neden anlaşılarak, gelecekte  bu hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde büyük etkiler sağlanabilir.

Tüm dünya çapında binlerce insanın beyninden elde edilen emar (resting-state MRI) analizleri kullanılarak, yapılan incelemelerde beyindeki öğrenme ve gelişim bölgelerinde büyük farklılıklar olduğu, dakikalar ila saniyeler bazında değiştiği bulundu. Diğer taraftan beynin zekayla ilişkilendirilmeyen bölümleri;  görsel-işitsel ve motor duyusal alanlarda sadece küçük değişiklik ve adaptasyon gözlemdi.

Prof. Jianfeng Feng bu yeni teknoloji ışık ile işaretlemeyi kullanarak bu araştırmayı mümkün kıldı:” İnsan zekası halen geniş çevrelerde tartışılan ateşli bir konudur. Ancak araştırmamızda kullandığımızda benzer gelişmiş görüntüleme teknolojileri sayesinde yapay zeka ve akıl hastalıkları için geliştirilmeleri sağlanabilir,” diyor.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160718110938.htm

  1. Jie Zhang, Wei Cheng, Zhaowen Liu, Kai Zhang, Xu Lei, Ye Yao, Benjamin Becker, Yicen Liu, Keith M. Kendrick, Guangming Lu, Jianfeng Feng. Neural, electrophysiological and anatomical basis of brain-network variability and its characteristic changes in mental disorders.Brain, 2016; aww143 DOI: 10.1093/brain/aww143
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu