Sorting by

×
Arkeolojiİlginç Bilim

Gaziantep Dülük Baba Tepesinde 600’den Fazla Mühür ve Muska Bulundu

dülük baba mühürler

Münster Üniversitesi’ nden Alman bilim adamları Gaziantep’in Dülük yöresinde eski tapınakta yaptığı kazılarda 600 ‘ün üzerinde mühür ve muska buldu. Yıldırım ve hava tanrısı Jüpiter Dolichenus tapınağında bulunan mühürlerin sayısı bilim adamlarını şaşırttı.  Mühürlerin M.Ö 7yy ila 4 yy larda olması ise mühürleri eşsiz kılıyor. “ Bu kadar yüksek miktarda önemli mühür ve muskanın bulunması bu tapınağın adak gibi kutsanma seremonileri için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor,” diyor kazı direktörü Prof. Dr. Engelbert Winter.

Mühürler cam, taş ve kuartz’ dan yapılma olup genelde yüksek kalite işçilikte yontulmuş. Restorasyon çalışmasından sonra elde mühürler Gaziantep’ te ilgili müzeye aktarıldı. Mühürlerde farklı arka planlar kullanıldığı tespit edildi. Geometrik şekillerden astral sembollere uzanan farklı spektrum bölgelerine ilaveten, hayvanlar ve insanlar özenle işlenmiş. Ayrıca kraliyet kahramanlarının hayvanlar ve karma yaratıklarla dövüşleri popüler bir tema. Bölgede bulunan bu mühürlerin daha önce bilinmeyen M.Ö 1. yy kült pratiklerine, kültlerinin devamına yayılımına ışık tutacağı düşünülüyor.

Dülük Baba tepesi adı verilen bölgede 500 m2’lik alanda yapılan çalışmalar devam ediyor. Gaziantep Üniversitesi’ nin üç yıllığına 200,000 avro fon sağladığı çalışma Münster Üniversitesi işbirliğiyle yürütülüyor.

Beklenmedik bir şekilde Roma dönemine ve de daha erken dönemlere ait buluntular, hem Jupiter Dolichenus Kültü hakkındaki, hem de Kült Alanı’nın erken tarihi hakkındaki bilgimizi arttırmaktadır. Çoğu İ.Ö. 6./5. yüzyıla ait olan yüzlerce boncuk, silindir mühürler ve damga mühürler buna yardımcı olmaktadır. Büyük bir olasılıkla Dülük Baba Tepesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde İ.Ö. 1. binden Hıristiyan etkili Geç Antik döneminin içine dek kesintisiz olarak kült eylemlerini kanıtlanabilen nadir yerlerden birisi olmalıdır. Hellenistik dönemli tabakanın altında Kutsal Alan ile ilgili daha erken evrelerin belgelerine ulaşılması büyük bir olasılıkla şans eseridir. Fakat bu sadece Roma İmparatorluğunun en önemli tanrılarından birine adanmış Kutsal Alan’ın araştırmalarına değil, aynı zamanda bütün antik Ön Asya’nın kült devamlılığı ve dini tarihi ile ilgili sorulara cevap olarak önemli bir noktada olduğu belirtiliyor.

 

Prof. Dr. Engelbert Winter ve Harran Üniversitesi’ nden Kazı Direktörü Yardımcısı Dr. Mehmet Önal birlikte çalışıyorlar.

 

dueluek-baba-tepesi_01

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131118081040.htm

Resim Galerileri için :

http://www.doliche.de/tr/kazi/resim-galerisi/

Dülük Baba tepesiyle ilgili kazı çalışmalarını takip etmek için ;

http://www.doliche.de/tr/dueluek-baba-tepesi/

 

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu