Sorting by

×
BiyolojiElektronikİlginç Bilim

Kalamar Hücrelerine Müzik Verince Dans Ediyor

müzikledans

Hücrelere müzik versek sizce neler olur? İşte biyoamfi adı verilen cihazlarla nöron hareketi potansiyeli kaslara verilen impulslarla stimülasyon sağlanabilir. Greg Gage ve Tim Marzullo SpikerBoxes adı verdikleri biyoamfileri satıyorlar. Bu sayede bilim insanları ve öğrenciler nöroloji bilimi keşfediyorlar. Bu sayede örneğin hamam böceğinin ayaklarına bağladığınız elektrotlar sayesinde nöronları dinleyebiliyorsunuz. Hatta mp3 çaları bağladığınız hayvan bas ile oynamaya başlıyor.

Greg sonrasında aynı prensipleri kullanarak kalamar(mürekkep balığı) kromatoforlarını kullanmaya karar verdi. Aynı melanositler gibi pigmentler içeren kromatoforlar dans ediyor ve ışığı yansıtıyorlar. Kalamar kramatoforları çok reaktif çünkü, bu hayvanlar yırtıcılardan kaçmak için hızla renk değiştiriyor.Greg kalamarların yüzgeç sinirlerini izole ederek kromatofor içeren kasları sararak impuls verdi. Kromatoforlar en iyi yüksek baslı müzikte tepki veriyor. Bas frekansları daha uzun dalga boyuna sahip olduğundan , nöral membranlarında daha uzun ve daha iyi hareket potansiyeli oluşuyor. Hücreler ancak AC (altenatif akım) sinyallerince basla hareket ediyor. DC sinyalleriyle çok fazla hareket sağlanmıyor. İzlediğiniz videoda kalamar hücrelerini Cypress Hill “Insane in the Brain” parçasını kullanarak basla beraber disko ışığı gibi oynuyor. Hücrelerin bas ile böyle hareket etmesi gerçekten ilginç.

Kaynak : http://www.iflscience.com/brain/what-happens-when-you-play-music-through-squid#jHXuBq8ECv5oZmsI.99

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu