Sorting by

×
AstronomiBilimFizikGenelHaberlerİlginç BilimUzay-Zaman

Galaktik Merkezdeki Gama Işınları Karanlık Maddenin Kanıtı Olabilir

Samanyolu’ nun merkezinden gelen gama ışınları incelendiğinde görüldü ki, karanlık madde parçacıklarının birbirini yok etme olasılığıyla alakalı olarak değiştiği görüldü. Araştırma, Kaliforniya Üniversitesi Irvine Fizik ve Astronomi Bölümü’ndeki astrofizikçiler tarafından Amerikan Fizik Topluluğu Jurnali Fizik Kısmı’ nda yayınlandı.

Fizik ve Astronomi Bölümü’ nden Doç Dr. Kevork Abazacan ve Doç Dr. Manoj Kaplinghat , Nasa’ nın Fermi Gama Işını Uzay Teleskopu’ ndan alınan verileri analiz etti. Bilinen bilimsel modellemeler incelendiğinde Samanyolu’ nun galaktik merkezinden hesaplanandan daha fazla gama ışını fotonu geldiğini tespit etti. Gama ışınları radyoaktif yarılanma veya diğer yüksek enerjili parçacık prosesleri sonucunda elektromanyetik radyasyon yayımı sonucunda oluşuyor.

 

“ Bu tarzdan yüksek istatistiksel öneme sahip bir kaynak ve nasıl oluştuğunu ilk kez gözledik.  Spektrum ve gama ışını oranları incelediğimizde karanlık madde teorileriyle oldukça uyumlu olduğu gözledik.Gelecekteki bu tarz gözlemler sayesinde daha az astrofizik emisyonun, örneğin cüce galaksilerin karanlık maddelerden gelip gelmediğini anlayabilmemiz kesinleşecektir.” diyor Abazacan.

 

Işıksız ve doğrudan tespit edilemeyen karanlık maddenin evrenin kütlesinin % 85’ ini oluşturduğu düşünülüyor. Varlığı sadece başka görünebilir maddelere uyguladığı çekim kuvvetleriyle anlaşılabiliyor. Kaliforniya Üniversitesi’ ndeki araştırmacıların elde ettikleri bulgular bunun galaksilerin merkezinden kaynaklanabileceğini belirtti.


Bu konudaki en bilinen hipotez karanlık maddenin zayıf etkileşime sahip devasa parçacıklardan oluştuğu. Bu parçacıklara WIMP deniyor. İki WIMP birleştiğinde, birbirlerini yok ederek daha benzer parçacıklar( gama ışınları vb.) oluşturuyor. Veriler yorumlandığında karanlık madde teorisiyle ilişkili olduğu, gama ışınlarının WIMP yıkımından gelebileceği belirtiliyor. Ayrıca gelen sinyallerin pulsarlar veya galaktik merkezde gazlarla etkileşen yüksek enerjili parçacıklarla alakalı olabileceği de belirtiliyor.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu