Sorting by

×
DeneyselFizikİlginç BilimMakalelerMatematik

Altını Oda Sıcaklığında Nasıl Eritebilirsiniz?

Chalmers Teknoloji Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Ludvig de Knoop küçük bir parça altını elektron mikroskopunda incelerken, güçlü elektrik alanı altında, altının eritebileceğini keşfetti. Tesadüfen yapılan bu deneye esnasında, 1064 0C derecede erimesi gereken altın tabaka yüzeyi oda sıcaklığında erimeye başladı.

“Bu keşif beni gerçekten afallattı. Bu sıra dışı fenomen , altın elementine dair temel bilgimize yeni bir bakış açısı getiriyor,” diyor  Ludvig de Knoop.

Elektrik alan etkisi altında, aniden yapı kaybı oluyor ve altın molekülleri arasındaki bağlantılar zayıflıyor. Ayrıca yapılan diğer bir deneyle, altını katı ve eriyik haller arasında değiştirebilmenin mümkün olduğu da keşfedildi.

Altın atomlarına dair yapılan bu keşif, bilimsel açıdan devrimsel bir keşiftir. Jyväskylä Üniversitesi teorisyen Mikael Juhani Kuisma ve Ludvig de Knoop ile meslektaşları bu sayede malzeme biliminde yeni fırsatlar doğabilir.

Sonuçlar, Physical Review Materials dergisinde yayınlandı. Teorik hesaplamalar sayesinde, altının nasıl oda sıcaklığında eriyebileceğine dair fikir üretildi. Muhtemelen, yüzey erimesi düşük boyutsal faz geçişlerinden kaynaklanıyor. Bu durumda keşif, topolojiyle de bağlantılı oluyor. Bu bilim alanının öncülleri David Thouless, Duncan Haldane ve Michael Kosterlitz 2016’da Nobel Fizik Ödülü aldı. Araştırmanın lideri Mikael Juhani Kuisma şimdi bu olasılığı araştırıyor.

Bu durumda  altının yüzey tabakalarını eritebilme yeteneği gelecekte eşsiz pratik uygulamalara imkan verebilir.

“Yüzeydeki atom tabakalarını kontrol edebildiğimizden dolayı, yeni farklı uygulamalara imkan verebilir. Örneğin, bu teknoloji sayesinde farklı sensör türleri, katalizörleri ve transistörleri kullanılabilir. Ayrıca temassız bileşen konseptleri için yeni fırsatlar sağlayabilir,” diyor Chalmers Teknoloji Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Prof. Eva Olsson,

Araştırmacılar şimdi elektron mikroskopu olmadan altını eritmenin yolunu arıyorlar.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181120125750.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Altını Oda Sıcaklığında Nasıl Eritebilirsiniz? Bizsiziz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu