Sorting by

×
DeneyselFizikİlginç BilimTıp ve SağlıkVideobilim

Emarda (MR) Metal Eşyalar Nasıl Ölümcül Olabiliyor ? Video

MR-emar

Emar yani MR cihazlarına girerken metal eşyalarımızı çıkarmazsak ne olur? Emar yani MRG(MRG Manyetik Rezonans Görüntüleme-MRI ) cihazlarının en önemli parçası içlerinde bulunan ve görüntülemeye yarayan çok güçlü bir mıknatıs olduğundan bütün metalleri çeker ve hatta sizi öldürebilir. Mıknatıslarda birim olarak gauss (1 Tesla = 10,000 gauss) kullanılır. Günümüzde emar cihazlarında bu mıknatısların gücü 0,5 Tesla ve 3,0 Tesla arasında değişiyor. En güçlü mıknatıslar 60 Teslaya kadar çıksa da bunlar ancak araştırmalar için kullanılıyor. Dünyanın manyetik alanının 0,5 Gauss olduğunu düşünürseniz bu mıknatısların ne kadar güçlü olduğunu anlarsınız. Örneğin videoda gördüğünüz gibi 4 Teslalık bir Emar bir büro sandalyesini 900 kg kuvvetle çekebilir. Yani küçük bir arabayı çekecek kadar güçlü bir manyetik alan yaratabilir. Küçük bir metal eşya bile örneğin, ataç,kalem,yüzük,steteskop,hemostatlar,makaslar hatta cebinizdeki ufacık eşyalar uçarak emarın içine çekilebilir. Tabi bir de orda bir hasta varsa ona zarar verme olasılığı yüksektir. Tabi hastada protezler metalse yine bu makine tarafından güçlü bir şekilde çekilecektir. Ayrıca cebinizdeki kredi kartları ya da banka kartlarının bilgileri anında silinebilir. Hatta bunların üzerindeki çipler makineye yapışabilir.

4,6 metreden bir demiri tuttuğunuzda kolaylıkla çekmeye başlayabilir. Ayrıca mıknatısa yaklaştıkça bu kuvvet üstel(artan) bir şekilde artarak büyür. Bu nedenle metal eşyalarla ya da metal protezlerle emara girmek çok tehlikelidir. Kalp pili olan kalp hastaları , beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler,metal kalp kapakçıkları olanlar, iç kulak protezi gibi hastalar kesinlikle emara giremezler.

Daha önce Newyork’ta bir hastanede odanın bir ucunda bulunan oksijen tüpü havalanarak 6 yaşındaki bir hastanın ölümüne neden olmuştu. Bu nedenle bu odalarda hiçbir metal eşya bulunamaz çok tehlikelidir.

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu