Harvard Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndan (SEAS) süper ince ,normal lenslere göre ışığı bükmeden odaklanabilen özel iki boyutlu düz bir lens geliştirdi.
60 nm kalınlığındaki lens odaklama(focus) gücüyle, difraksiyon kanunlarını en son fiziksel limite taşıyor. Telekom dalga boylarında çalışan, yeni alet tümüyle ölçeklendirilebiliyor. Yakın-kızılötesinden terahertz dalga boylarına değişebilen kadar değişen dalga boylarını kullanan cihazın üretilmesi de oldukça kolay. Sonuçlar Nano Letters Dergisi’ nde basıldı.
“Geliştirdiğimiz yeni düz lens tümüyle yeni bir teknolojinin kapılarını açıyor. “diyor Federico Capasso, SEAS’ ta Robert L. Wallace Uygulamalı Fizik ve Vinton Hayes Elektrik Mühendisliği’nde Profesör. Ayrıca, lens üretmede yeni bir yol keşfetmiş olduklarını, faz yaratmak yerine ışığı materyalin kalınlığı üzerinde yayarak, lensin yüzeyinde anlık faz değişimi yaratmaya neden olduğunu belirtiyor. Bu gelişme oldukça heyecan verici.
Capasso ve ekibi düz lensi, çok ince bir silikon tabakasını nanometre kalınlığında bir altın tabakayla kapladı. Sonra altın tabaka ayrıldığında geriye V şeklinde yapılar kalarak, yüzeyde dikey bir şekilde eşit olarak yayıldı. Sonrasında da ise düz lense lazer ışınları yollandığında bu yapıların nano antenler gibi davrandığı ve bu şekilde gelen ışığı muhafaza ederek tekrar bıraktığı görüldü. Bu gecikmeler lensin yüzeyinde belirli bir şekilde ayarlandığında ise ışığın yönünü fark edilebilir şekilde, normal kalın lenslerdeki gibi değiştirdiği görüldü.
Düz lens örneğin “balık-gözü” lenslerinde ve normal lenslerde olan optik eksen sapmalarını engelliyor. Astigmatizm ve kuyruklu dağılımlar düz lenste oluşmuyor ve oluşan resim veya sinyal tamamıyla kesin olduğundan herhangi bir kompleks düzeltme tekniğine gerek kalmıyor.
Nanoantenlerin dizilişi, “meta-yüzey” olarak adlandırılıyor ve ışığı spesifik bir dalga boyuna boyut,açı ve antenlerin konumlandırılmasıyla ayarlayabiliyor.
Gelecekte optik sistemlerdeki lenslerin eski tip merceklerden düz merceklere dönüşeceği belirtiliyor.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120824093523.htm