Sorting by

×
BiyolojiKimyaMakalelerTıp ve Sağlık

Kaju Kabuğu Asiti, MS Hastalığında Hasar Gören Sinirleri Onarabilir

Vanderbilt Üniversitesi’den bilim insanları multipl skleroz gibi otoimmün hastalıkların yeni tedavilerinde kullanılabilecek bir kimyasal tanımladılar. Hücre kültürleri ve sıçanlarda yapılan testlerde, kaju fıstığı(baladur ağacı cevizi) kabuğunda bulunan anakardik asidin MS hastalarında zarar gören sinirleri onarabileceği görüldü.

MS hastalarında, immün sistemi bozularak sinirleri yalıtan miyelin kılıfa saldırıyor. Bu koruyucu materyal soyulduğunda, kaslar ve görmede koordinasyon kaybı oluşuyor. Aynı kabuğu soyulmuş elektrik kablolarının kısa devre yapması gibi sinir hücreleri arasında da iletişim bozuklukları oluşuyor.

Halen geliştirilen bir çok tedavi ile bu demiyelinasyon yavaşlatılmaya ya da geri çevrilmeye çalışılıyor. İndazol klorür, gen terapisi ve immün sistemi taklit eden nano parçacıklar kullanılarak tedaviler geliştirilmeye çalışılıyor.

İşte bu listeye artık anakardik asiti de ekleyebiliriz.  Vanderbilt Üniversitesi’nde yeni yapılan bir araştırmada, bu bileşiğin miyelin kılıf onarımını tetikleyen bir zincir reaksiyon başlattığı bulundu.

Daha önceki araştırmada, araştırmacılar interleukin 33 (IL-33) adlı proteinin myelin oluşumuna yardımcı olduğunu bulmuştu. Ayrıca IL-33’ün, histon asetiltransferaz(HAT) enzimi ile bağlantılı olduğu da bulundu. HAT enziminin inhibe olması IL-33 üretimini arttırarak, miyelin kılıfı onarmaya yardımcı olduğu belirlenmişti.

Anakardik asidin HAT inhibitörü olduğu bilindiğinden, Vanderbilt ekibi, bu bileşiğin MS tedavisi için potansiyel bir tedavi olup, olmayacağını araştırdı. Hayvanlarda yapılan birkaç testte şaşırtıcı sonuçlar elde edildi.

Anakardik Asit, Sıçanlarda Miyelinasyonu Arttırdı

Bir deneyde sıçan oligodenrosit öncül hücresi(OPCs) kültürü yani miyelinasyonda anahtar rol alan hücreler çalışıldı. Bu hücre kültürüne anakardik asit eklendiğinde, IL-33 üretimi arttı. IL-33 miyelin gen ve protein ifadesini sağlıyor. Ayrıca doz artışıyla, miyelin temel proteini seviyelerinde de artış görüldü.

Demiyelinasyona uğrayan hayvanlarda yapılan diğer deneylerde, anakardik asidin IL-33 sentezleyen OPC hücre sayısını arttırdığı ve felcin fiziksel etkilerini azalttığı bulundu. Hayvanlar öldükten sonra yapılan incelemede, ekip farklı doz alanların miyelinasyonunun arttığını gözlemledi.

Tabi ki,bu araştırmalar henüz başlangıç aşamasında ve insanlarda ne gibi etkiler yaratacağı bilinmiyor. Bununla beraber, bu çalışma kesinlikle kaju fıstığı kabuğu yemek MS’i iyileştirir anlamına gelmiyor. Fakat araştırmacılar anakardik asitin, benzeri demiyelinasyon hastalıklarında ilaveten çalışılması gerektiğini söylüyor.

Araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.

Kaynak:  Vanderbilt University

İleri okuma : “Anacardic acid induces IL-33 and promotes remyelination in CNS” by Åsa Ljunggren-Rose, Chandramohan Natarajan, Pranathi Matta, Akansha Pandey, Isha Upender, and Subramaniam Sriram. PNAS.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu