Sorting by

×
Teknoloji HaberVideobilim

2014 Formula 1 ERS Renault Hibrit Motor Evrimi

 

renault 2014 f1

 

Flux_Electriques_F1_def_gb

 

eski motor yeni motor renault motoru evrimi

2014’de getirilen regülasyonlar nedeniyle Renault , Mercedes Benz gibi bütün takımlar yakıt tüketimini azaltan 6 silindirli ve hibrit motorlar tasarladı. Normalde yılda 8 motora izin veren Formula 1 bu yıl sayıyı 5’e düşürdü. İlerleyen senelerde bu sayı 4’e düşecek. Formula’nın gelişen çevreye duyarlılık bilinci kapsamında daha çevreci daha az emisyon üreten motorlar yapmak adına hem motor hacmi hem de yakıt azaltıldı. Artık Formula 1 araçlarında 100 kg’lık yakıt ve 6 silindirli motorlar kullanılacak. 6 silindirli bu motorla son teknolojiyi kullanarak, yakıt tüketimini azaltan ve sadece 1,6 lt’lik hacime sahip motorlar.

Artık Potent Energy Recovery Systems (ERS) yani potansiyel enerji kazanım sistemlerine izin veriliyor. İki enerji kazanım jeneratöründen biri egzos gazından aldığı enerjiyi geri kazanırken, diğeri arka tekerleklerden aldığı enerjiyi geri kazanıyor. Arabada ayrı yeniden turbo kullanılmaya başladı. Eski motorda indirekt enjeksiyon varken, yeni motorda direkt enjeksiyon var. Bu V6 motor Clio RS’den 3 kat daha fazla güç üreterek 600 beygir güce ulaşıyor. Fakat motorun tüm gücü bununla bitmiyor. Bataryalardan gelen ve krank miline bağlı 160 beygirlik (max.160 hp) bir elektrik motoru takviye güç sağlıyor. Silindirlerin genişlemesiyle ortaya çıkan egzos gazı MGU-H(motor jeneratör ünitesi-H )  adı verilen bir jeneratöre giderek buradan ister doğrudan ister bataryaları şarj etmek için kullanılabiliyor. Ayrıca bu jeneratör turbo kompresörü de besliyor. Wastegate(atık hattı) ise  jeneratörle motor arasında temiz hava by-passını yapmak için kullanılan özel bir düzenek. Motor böylece temiz havayla besleniyor.

Diğer bir MGU(motor jeneratör ünitesi ) olan MGU-K doğrudan krank miline bağlı ve frenlemeye yardımcı olarak buradan kazandığı kinetik enerjiyi güç ünitesini şarj etmek için kullanıyor. Bu ünite 160 beygir güç üreterek aracın gücüne güç katıyor . Araçtaki bu güç kazanım sistemleri sayesinde elektronikler ve diğer aletler çalıştırılabiliyor. Ayrıca istenildiği an aynı NOS gibi araca güç kazandırabiliyor. Ayrıca turbo besleme yapan MGU-H jeneratörü ve MGU-K jeneratörü arasında güç aktarımı da sağlanabiliyor.  Sistemin daha önceki 2013 KERS (60 kW)  sistemine göre ERS  sistemi (Energy Recovery System) 120 kW 2 kat daha fazla güç ve 10 kat daha fazla performans artması sağlıyor.

Ayrıca araçta aerodinamik geliştirmeler de yapıldı.

Kaynak : Renault Basın Kiti

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu