Sorting by

×
Astronomiİlginç BilimÜtopyaUzay-Zaman

Astronomların Son Anda Tespit Ettiği Asteroit Dünya’yı Iskaladı

Birkaç gün önce astronomların gözünden kaçan bir asteroit Dünya’yı ıskaladı. 57 m ila 130 m genişliğindeki ‘ 2019 OK’ adı verilen bir asteroit, 25 Temmuz’da Dünya’nın 73,000 km yakınından geçti. Astronomlar bu mesafenin çok yakın olduğunu belirtiyorlar. Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 350.000 km civarında olduğu düşünülürse, bu mesafenin oldukça yakın olduğu anlaşılabilir.

Eğer bu asteroit Dünya’ya çarpsaydı, çarpışmanın etkisiyle büyük bir hasar bırakabilirdi. Astronomlar bu ölçekteki asteroitleri “Şehir Katili” olarak adlandırıyor. Yine dinozorların yok olmasına neden asteroidin , yaklaşık 10,000 metre genişliğinde olduğunu belirtmekte fayda var.

Brezilya ve ABD’den astronomların ayrı olarak keşfettiği 2019 OK, birkaç gün önce tespit edildi ve dünyanın yakınlarından geçmeden birkaç saat önce ancak duyurulabildi. “İşte bu uyarıdaki yetersizlik, potansiyel olarak tehlikeli asteroitlerin nasıl sinsice yaklaşabildiğini gösteriyor,” diyor Avustralya Monash Üniversitesi’nden Astronom Doç. Dr. Michael Brown.

Daha önce 2013’de Rusya Chelyabinsk ‘e düşen meteorun 20 m büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyordu. Bu büyüklükteki bir meteor bile nükleer patlamadan daha güçlü bir etki yaratarak binaların camlarını kırmış ve 1000’den fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Fakat Chelyabinsk meteoru ve 2019 OK asteroiti, astronomların cihazlarını atlatarak sürpriz bir ziyaret yaptı.


via Gfycat

Aslında 2019 OK gezegenimize yaklaşırken, ışığı bir dürbünle bile gözlenebilirdi. Fakat birkaç öncesine kadar ışığı 1000 kat daha soluktu ve bundan dolayı görülmesi oldukça zordu. Dahası bu asteroit, tuhaf eliptik bir yörüngede, çok hızlı bir şekilde Mars’ın ötesinden (asteroit kuşağının yakınından) Venüs’ün yörüngesine doğru hızla fırlayarak Dünya’nın yakınında olay yaratacak kadar az bir zaman harcadı.

Her şeye rağmen , Dünya’nın dört bir yanından astronomlar asteroitleri gözlemlemeye devam ediyor. Örneğin NASA 1 km genişliğinde ya da daha büyük asteroitlerin % 90’ını izleyebiliyor.

NASA asteroitlerin önlenebilir doğal felaketler olduğunu savunuyor. Ayrıca asteroitleri bertaraf etmek için, 2021’de Çifte Asteroit Yönlendirmesi Testi(Double-Asteroid Redirection Test) adını verdiği bir görevi başlatmayı planlıyor. Bu görevde asteroitleri patlatarak daha fazla tehlikeli asteroit üretmek yerine, ufak dokunuşlarla asteroitleri dünyadan uzaklaştırmayı hedefliyor.

Kaynaklar:

https://www.space.com/giant-asteroid-flyby-surprises-astronomers.html

https://watchers.news/2019/07/24/asteroid-2019-ok/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu