Sorting by

×
BilimDeneyselFizikMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Déjà-vu, Yeni Teori Karanlık Maddenin Bilinen Bir Parçacık Gibi Hareket Ettiğini Öne Sürüyor

dejavukaranlıkmadde

Yeni bir bilimsel teoriye göre yıllardır aranan karanlık madde 1930’larda beri bilinen atom altı parçacıklarla benzer şekilde hareket ediyor. Karanlık maddeye ne kadar teşekkür etsek azdır, galaksiler,yıldızları, güneş sistemini ve cisimleri bir arada tutuyor. Her ne kadar bugüne kadar gözlenmese de, maddenin tümüyle yeni bir egzotik formu olduğu, süper simetride uzayın veya kuantum ekstra boyutlarında hareket ettiği belirtiliyor.

Bugün araştırmacılardan oluşan bir grup, karanlık maddenin aynı pionlar gibi,yani atom çekirdeğinin bağlanmasından sorumlu parçacıklar gibi olduğunu iddia etti.
Physical Review Letters dergisi’nde 10 Temmuz 2015’de yayınlanan makalede aradığımız şeyin aslında gözümüzün önünde olduğu bir çeşit dejavu yaşadığımız belirtiliyor.

“Aslında bu gibi bir parçacığı daha önce gördük. Aynı özelliklere, aynı kütleye, aynı etkileşimler pionlar tarafından sağlanıyor. Bu gerçekten heyecan verici , sonunda niçin var olduğumuzu anlayabileceğiniz,” diyor Berkeley Kaliforniya Üniversitesi ve Tokyo Üniversitesi Kavli Evren Matematiği ve Fiziği Enstitüsü’nden Prof.  Hitoshi Murayama.

Yeni teoriye göre karanlık madde, galaksiler veya galaksi kümeleriyle etkileşime girerek muhtemel tahmini kütle dağılımlarını sağlıyor. “Bu sayede veriler ve bilgisayar simülasyonları arasındaki inanılmaz uyuşmazlıklar çözülebilir,” diyor Cornell Üniversitesi’nden araştırmacı Eric Kuflik.

Yeni nesil karanlık madde teorileri ve önceki teorilere ilişkin anahtar farklılıklar bulunarak, deneysel çalışmalara önemli katkılar sağlanabilir,” diyor Berkeley’den doktora sonrası araştırmacı Yonit Hochberg.

Sonraki adımda, bu teoriyi test etmek için CERN LHC ve  yeni SuperKEK-B ve SHİP gibi deneyler yapılabilir.

Kaynak :  http://phys.org/news/2015-07-dj-vu-theory-dark-well-known-particle.html#jCp

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu