Sorting by

×
BilgisayarTeknoloji HaberTıp ve Sağlık

Google Yapay Zekası Retinadan Kalp Krizini Tahmin Edecek

Gözler kalbin aynasıdır, dediğimizde size duvar yazısı gibi gelebilir ama Google yeni nesil yapay zeka modellemesiyle, sadece retinanıza bakarak, kalp krizi veya inme geçirdiğinizi tahmin edebiliyor. Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan yeni metotta kardivasküler hastalıklar , hastanın koluna iğnelemeyle aynı doğrulukta olduğunu gösteriyor.  Yine de Google daha fazla araştırmanın yapmanın gerekliliğini vurgulayarak tedbirli davranıyor.

Firmaya göre tıp araştırmacıları daha öncesinde retinal damarlar ve büyük kardiyovasküler riskler arasında doğru orantı olduğunu gösterdi. Retinal görüntüyü kullanarak hastanın 5 yıl içinde %70 doğrulukla kalp krizi veya diğer majör kardiyovasküler durumları tecrübe edebileceğini ortaya koyuyor. Normalde bu sonuçlara ulaşmak için, hastanın kanından kolesterolünü ölçme gibi metotlar kullanılıyor.

 

Google 284,335 hastadan aldığı verileri kullanarak, iki bağımsız 12,026 ve 999 hasta veri serisiyle yöntemi valide etti.

“ Bu ikaz sistemi halen çok başında ve sadece küçük bir veri seti üzerinde denendi. Bu erken tahmininin doğruluğunun daha geniş çaplı veriyle biraz daha yükselebileceğini düşünüyoruz. Bunu başarabileceğimizi keşfetmek iyi bir başlangıç ama yine de valide etmeliyiz,” diyor Google’dan tıp doktoru ve ekip lideri Lily Peng.

Peng, Google’ın elde edilen sonuçlar karşısında biraz şaşırdığını belirtiyor. Normalde ekibi göz hastalıklarının üzerinde çalışıyordu fakat kullanıcının bir sigara tiryakisi mi veya tansiyonunu  tahmin edecek bir model arayışındaydı. Bunu daha ileri taşıyarak kişinin kalp krizi veya inme riski taşıyıp taşımadığını tahmin etmeye başladılar.

Google’ın tekniğiyle üretilen ısı haritası ve grafik temsil verisi spesifik risk faktörlerinin tahmini için çekilen resmi piksel piksel tarıyor. Örneğin Google algoritması kan basıncının tahmininde, kan damarlarının yapısına dikkat ediyor.

Peki ne kadar süre alabilir? Peng bu sürecin yıl ölçeğinden daha çok birkaç ay ölçeğine indirilebileceğini belirtiyor. “Bu ne zaman kullanılacağından çok , nasıl kullanılacağına bağlı, “ diyor.

Peng yapay zeka konusunda çok daha iyimser yaklaşıyor. Yapay zekanın kanser araştırmaları gibi diğer bilimsel araştırmalarda da kullanılabileceğini düşünüyor.

Yine de tıbbi resimleri değerlendirmek ve gözlemlemek oldukça zor.

Kaynak: https://techxplore.com/news/2018-02-google-ai-heart-disease-pictures.html

Referans:

Ryan Poplin et al. Prediction of cardiovascular risk factors from retinal fundus photographs via deep learning, Nature Biomedical Engineering (2018). DOI: 10.1038/s41551-018-0195-0

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu