Sorting by

×
MühendislikUzay-Zaman

Mikrodalga Yardımıyla Uzaya Araç Yollanabilir

escape uzay kalkışı

ABD Kolorado tabanlı Escape Dynamics firmasından araştırmacılar dünyadan uzay uçağı fırlatmak için mikrodalgaları kullanabileceği bir sistemi test ediyor. Bu sayede uydular belki de insanlar çok daha ucuza yörüngeye yollanabilir.

Bugünün roket teknolojisi de aynı fikirden yola çıkarak, çoklu aşamalı rokette, kısım kısım roket yakıtı bulunan hazneler sırasıyla ayrılırlar. Bu metot yakıt ağır olduğundan, çok pahalı bir metottur. Escape Dynamics ise uzay aracı tarafından taşınan hidrojen ısıtarak çok daha verimli bir yol geliştirmeyi planlıyor. Firmanın raporuna göre, yapılan testler bunun mümkün olduğunu gösteriyor.

Ne kadar itiş üretildiğini görmek için helyum kullanan araştırmacılar 500 saniyelik spesifik impuls elde ettiler. Ayrıca eğer hidrojen kullanılırsa 600 saniyelik spesifik impuls elde edilebileceğini iddia ediyorlar. Bu itişin küçük bir uzay gemisini uzaya fırlatabileceğini düşünüyorlar.

Gerçek uzay uçağında, mikrodalgalar ısı kalkanına isabet ettiğinde (kalkışta) elektromanyetik motora güç vererek, tanktan salınan hidrojeni ısıtıyor. Sonuçta nozuldan salınan gaz itişi sağlayarak aracı uçuruyor.  Uçak yörüngeye uydu yerleştirebilecek kadar uzun süre durarak, sonrasında dünyaya süzülebilir. Buradaki sistemin özelliği , yerde bulunan sisteminiz her ne kadar verimsiz olsa da,  uzay aracında verim yüksektir. Mikrodalga sistem gücünü elektrikten alıyor.

Tabi yine de bu fikri hayata geçirmek için sayısız engel olabilir. Mikrodalga sistemin uzaya çıkmayı sağlayacak güçlü olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Ayrıca uzayda bolca bulunan mikrodalga ışınlara karşı güvenlik önlemlerinin geliştirilmesi gerekiyor.

 Eğer bu sistem kendini kanıtlayabilirse, yörüngeye düşük maliyetle uydu yollamak mümkün olabilir.

Kaynak : http://phys.org/news/2015-07-microwaves-propel-craft-space.html#jCp

https://www.youtube.com/watch?v=8OSEIVb3dg4

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu