Japon Uzay Ajansı JAXA, 6 Aralık 2020, Pazar günü Hayabusa 2 uzay aracıyla, Ryugu asteroitinden topladığı numunelere ulaştığını onayladı. Toplanan numuneler yoluna devam eden uzay aracından, bir kapsülle Dünya’ya fırlatıldı.
Hayabusa 2,bugüne kadar görülmemiş muhteşem bir başarıyı simgeliyor. Bilim insanları asteroitten en azından 0,1 g yani, 100 mg numune toplamayı umut ediyor.
6 Yıllık uzay yolculuğundan sonra, hazine sandığımız Avustralya Woomera’ya bu sabah iniş yaptı,” dedi Databus-2 proje müdürü Yuichi Tsuda.
Kapsülün Dünya atmosferinden Türkiye saatiyle 20.30’da atmosferden giriş yaptığı ve atmosferden geçerken ateş topuna döndüğü belirtiliyor. Fakat kapsül 3000 C‘ye kadar dayandığından, bu bir sorun yaratmıyor.
Avustralya çöllerine inen kapsül Japonya’ya yollanacak. Kapsül ilk olarak bilim insanları tarafından gaz analizi için kontrol edilecek.
Kapsülde Organik Materyal Olabilir Mi?
2014’de fırlatılan Hayabusa2 tarafından Ryugu’dan toplanan numuneler Dünya’dan yaklaşık 300 milyon km uzaktan geliyor.
Dünya gibi büyük gezegenler ısınma ve katılaşmaya beraber yüzeyde ve derinlerde değişimlere uğradı. Fakat küçük gezegenler veya asteroitlerde bu maddeler erimediğinden, 4,6 milyar yıldır aynen durduğu düşünülüyor.
Bilim insanları bu numuneleri inceleyerek, Dünya’da hayatın başlamasına yardımcı olabilecek organik materyallerin olup olmadığını araştıracak.
“Halen Dünya’daki yaşamın kökenini bilmiyoruz ve Hayabusa 2 görevi sayesinde, Ryugu’dan aldığımız numuneleri çalışarak bu organik materyalleri anlayabilirsek, belki Dünya’daki yaşamın bu organik materyallerden gelmiş olabileceğini açıklayabiliriz,” diyor Hayabusa2 görevi müdürü Makoto Yoshikawa
Bu numunenin yarısı JAXA ve NASA ve uluslararası organizasyonlarla paylaşılacak. Geri kalan yarısı ise analitik teknolojilerdeki gelişmelere müteakip gelecekteki araştırmalarda kullanılacak. , Kapsülü yollayan uzay aracı Hayabusa 2 ise yoluna devam ederek, Temmuz 2026’da (98943) 2001 CC21’e ve sonra da 2031 Temmuz’da 1998 KY26 asteroitiyle buluşacak.