Sorting by

×
Alternatif EnerjiBiyolojiDoğa ve ÇevreElektronikİlginç BilimKimyaNanoteknolojiYeni İcatlar

Siyano Bakterilerden Kağıt Güneş Pili Yapıldı

Siyano bakteriler milyarlarca yıldır dünyada yaşıyor. Aynı bitkiler gibi fotosentez yaparak atmosfere oksijen veriyorlar. Artık siyano bakteriler biyo güneş panellerinde kullanılarak, elektrik üretmek için kullanılabilir. Bu küçük bakteriler kullanılarak bir çeşit yaşayan mürekkep yapıldı ve bu mürekkep kağıda basılarak biyo-solar paneller oluşturuldu. Cambridge Üniversitesi, Londra Kraliyet Koleji ve Central Saint Martins’den araştırmacılar inkjet yazıcı yardımıyla elektriksel olarak basılı iletken karbon nanotüpler üzerine düzgün şablonlar çizdi .

Bu yüzeye basılı bakteriler  yaşamaya devam etti ve 100 saatlik fotosentez sonunda küçük miktarda elektrik üretebildi. Tabi bu evlerde kullanılan güneş panellerine göre çok daha kısa ömürlü bir teknoloji. Fakat yine de bu sayede belli enerji gerektiren küçük cihazlar  ve giyilebilir sensörler için gereken enerji bu biyo güneş pillerinden sağlanabilir. Ayrıca ürün biyo bozunur ve bertaraf edilebilir olduğundan doğada ayrışabilir. Araştırmacılar şimdi geceleri salınan moleküllerden elektrik üretmenin yollarını arıyorlar.

Bu paneller kağıtlar halinde hava kalitesini ölçen çevre sensörleri ya da kandaki şekeri ölçen diyabet cihazlarında kullanılabilir. Yapılan deneyler siyano bakterilerden oluşan biyo güneş pillerinin işe yaradığını gösteriyor. Sonraki zorluk ise daha güçlü ve uzun süre dayanan piller üretmek olacak. Üretilen prototip avuç için kadar olsa da araştırmacılar, prototipi A4 kağıdı boyutuna büyütebileceklerini düşünüyorlar.

Sadece bakteriler kullanılarak üretilen bu teknoloji gerçekten pek çok yeni olanağı da beraberinde getirebilecek çevreci bir teknoloji  olarak ön plana çıkıyor.

Kaynak : https://futurism.com/solar-panels-power-small-devices/

http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_6-11-2017-12-27-41

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu