Advanced Materials dergisinde yeni yayınlanan bilimsel bir araştırmada, haloysit kil tüplerinin nano teknoloji açısından geniş çaplı uygulamalara sahip olduğu belirtildi. Haloysit doğada bolca bulunan, düşük maliyetli biyo uyumlu bir nano materyal. Bundan dolayı nano kompozitler için iyi bir aday.
Kimyasal bileşim olarak arıkil(kaolin) benzeri bir yapıya sahip olduğundan, 500 ila 1500 nm uzunlukta, iç çapları 10 ila 20 nm ve dış çapı 40 ila 70 nm olan kaolin yaprakları şeklinde rulo haline getiriliyor. Haloysitlerin yapı olarak iç kısımda Al2O3’den oluşurken dışarıda temel olarak SiO2 ‘den oluşuyor.
Haloysitlerin iç kanalları aşındırılarak % 20 ila %30 tüp hacmine ayarlanabiliyor, kimyasal ajanların yüklenmesi ve kontrollü salınımı için doğal bir nanokonteynıra dönüştürülebiliyor. Bu seramik nanotüpler polimer kitleleriyle bir iskelet oluşturarak, kompozit dayanımını ve bağlığını arttırıyor. Bu iskelet kemikler belki aktif bileşiklerle doldurularak, gerçek kemiklerdeki ilik benzeri , polimerlere ek bir fonksiyonellik sağlayabilir. Antimikrobiyallik ,anti-aging(yaşlanma karşıtı),paslanma önleyici ve yanmazlık gibi özelliklere sahip malzemeler geliştirilebilir.
Haloysit tüpler enzimler için kullanılırsa, uzun süreli saklama, yüksek sıcaklık ve uzun süreli işlev sağlayabilir. Haloysite DNA yüklenirse araştırmaya farklı bir bakış açısı sağlanır. Fonksiyonel nano blokların yapımında haloysit nanotüpler kullanılarak, biyolojik hücreler inşa edilerek, aynı sporlar gibi yapılar oluşturularak mikroorganizmalara yeni fonksiyonlar eklenebilir.
Hücreler ve kurtlar üzerinde yapılan in vitro ve in vivo çalışmalar haloysitlerin güvenilir olduğuna ve molekülleri kontrollü olarak depolayıp , salabileceğini gösteriyor. İşte bu nedenle bu küçük saklama kapları ilaç taşınımı, antimikrobiyal maddeler , kendi kendine iyileşen kompozitler ve rejeneratif ilaçlar için ilgi çekici bir kullanım alanına sahipler.
Her şeye rağmen bu materyal biyo-bozunur olmadığından , damar içi enjeksiyonu mümkün değil, ancak krem, implany ya da yara bakım dokularıyla ilaç salınımında kullanılabiliyorlar.
http://phys.org/news/2015-10-halloysite-natural-nanomaterial.html
LiderlerVadisi’ndeki yazılarımdan biridir.