Bilim adamları, Satürn’ün uydusu Titan’da canlı yaşamının ortaya çıkabilmesi için gerekli olan hücre zarını birarada tutan vinil siyanür adlı maddeye rastladı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ABD’nin Maryland eyaletindeki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nin Astrobiyoloji Bölümü’nden bilim adamları, Titan’ın atmosferinde “akrilonitril” adı ile adlandırılan ve yaşamın yapı taşı olan hücre mimarisinin oluşumunu sağlayabilecek bir kimyasalın bulunduğunu bildirdi. Şili’deki Atacama Büyük Milimetre/Milimetrealtı Teleskop Dizgesi’nin (ALMA) Titan’dan topladığı verileri inceleyen bilim adamları, uydu-gezegende “vinil siyanür (C2H3CN) ” olarak da adlandırılan elemente ait belirgin bir kimyasal parmak izinin varlığını tespit etti.
Titan’da milyarda 2,8 birim (2,8ppb) yoğunluğunda bulunan söz konusu kimyasalın daha çok stratosfer tabakasında yoğunlaştığı ve uzaydan bakıldığında uyduya kahverengi-turuncumsu rengini veren element olduğu belirtildi.
Dünya’da plastik üretiminde kullanılan kimyasalın canlı hücresini dış dünyadan yalıtarak hücre içinde kimyasal reaksiyonların meydana gelmesini sağlayan hücre zarındaki çift tabakalı yağlanmaya benzer yapılar oluşturabildiği kaydedildi.
Sıcaklık -179 C derece
Bilim adamları, bunun ortalama sıcaklığın -179 santigrat derece olduğu, sıvı metan gazıyla kaplı göllerin bulunduğu Titan’ın zorlu atmosfer koşullarında canlı yaşamının ortaya çıkmasını sağlayabilecek korumayı gerçekleştirebileceğini ileri sürdü.
Araştırmacılar, akrilonitril (ABS) moleküllerinin bir hücre zarına benzer bir malzeme tabakası olarak bir araya gelebileceğini daha önce belirtmişti. Bu da tabakada “azotozom” olarak adlandırılan içi boş bir mikroskopik küre oluşturmasını sağlamıştı. Atmosferik kimyasal ürünler tarafından yüzeyde oluşturulmuş olabileceğine işaret ediyor. Titan’ı prebiyotik kimyanın potansiyel dünya dışı yaşam biçimlerinin araştırılması açısından değerli bir “doğal laboratuvar” durumuna getiriyor.
İlk bulgular 2015’te Science dergisinde Cornell Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı tarafından keşfedilmişti, Bilim insanları Titan‘da prebiyotik (yaşamın ortaya çıkmasına olanak sağlayacak ortamı hazırlayan) tepkimelerin gerçekleşiyor olabileceğini gösteren bir simülasyon geliştirdi. Böylece, bu maddenin ince ve esnek lipid çift tabakasındaki hücre zarının ana bileşeni, hücrenin iç kısmı dünyamızdan farklı göstermesine sebep olduğunu öğrendi. Araştırmacılar şimdiye kadar ki akrilonitril maddesine en yakın aday olarak tanımladı.
- Video Kaynak https://svs.gsfc.nasa.gov/12467
- NASA, NASA Goddard
- https://www.nasa.gov/goddard
- http://advances.sciencemag.org/content/1/1/e1400067
- http://www.almaobservatory.org/en/home/
Kuşkusuz büyük bir başarı. Şayet ki canlı yaşamı yaratmayı istiyorsak insana bakmalıyız. İnsan idrarının içinde metan gazı bol miktarda mevcuttur. Bir kavanozun içine metandan oluşan idrarı bilimsel yöntemlerle kuluçkaya yatırdığımız da canlı yaşamın oluşması için her türlü olanağı sağlamak bilimsel açıdan olanaklıdır. Saygı ve sevgilerimle.