Sorting by

×
Doğa ve Çevreİlginç BilimTıp ve SağlıkVeterinerlikVideobilim

K-9 Köpekleri Kumaşı Koklayarak Kanseri Teşhis Edebiliyor

Yeni bir araştırmaya göre köpekler (K-9)kanserli memeye dokunmuş bir kumaş parçasından bile tümörü tespit edebiliyor. Sadece 6 aylık eğitimle alman kurt köpekleri yani K-9’lar meme kanserini % 100 doğrulukla teşhis eder hale geldiler.

Bu basit teknik  hem ucuz hem de non-invazif olmakla beraber, mamografi imkanı olmayan yerlerde kanser teşhisinin konulmasında büyük fayda sağlayabilir.

“Bu ülkelerde onkologlar, cerrahlar var fakat özellikle kırsal bölgelerde teşhis için sınırlı imkan var,” diyor Kdog projesine liderlik eden Isabelle Fromantin.

Genelde bu gibi durumlarda çok geç kalındığından, köpeklerin teşhisi hayat kurtarabilir.

Göğüs kanseri hücrelerinin ayırt edici bir özelliği olduğunu varsayan araştırmacılar, 31 kanser hastasının kanserli memesine tutturulan kumaş parçalarından yararlandı.

Köpek eğitmeni Jacky Experton Thor ve Nykios adını verdiği iki alman kurduna kanserli ve kansersiz paçavra parçaları verildi.Oyun ve ödül temelli bir eğitim uygulandı.

6 ay sonra Ocak ve Şubat arasında köpekler birkaç gün teste tabi tutuldular. Bu sefer araştırmacılar başka hastalardan alınmış paçavra parçasını köpeklerde denediler. Deneyde kanser  olmayan 3 kadından deney başına bir kumaş parçası alındı.

 

Hayat Kurtarma

 

Her bir kutuya bir bez yerleştirilip, köpeklerin koku alabileceği bir huni konuldu. Köpekler her test başına 4 kutu kokladılar. Her numune için bu egzersiz tekrarlandı . Yani iki köpek olduğundan 62 tepki gözlendi.

İlk seferinde köpekler 31 kanserli kumaştan, 28’ini tespit etti yani % 90 geçerli sonuca ulaşıldı. İkinci denemede ise köpeklerin ağzını iyice koninin dibine bastırıldı ve % 100 başarı elde edildi.

“Tabi teknoloji oldukça ilerledi fakat bazen basit şeyler, bariz şeyler ayrıca yardım edebilir,” diyor Curie Enstitüsü’nden Amaury Martin ve sahiplerinin kanser olduğunu anlayan köpek hikayelerinden bahsederek.

Bir sonraki adımda farklı iki köpek ve daha çok hasta kullanarak klinik denemeler yapılacak ama ekibin halen proje için fona ihtiyacı var.Ekip günün birinde koklama makineleri yapılarak, elektronik teşhisçilerin yapılabileceğine inanıyor. Böylece kliniklerden uzak yerlerde yaşayan insanlar numunelerini yollayarak analiz ettirebilir.

Yine de Experton , bu eğitimli köpeklerin laboratuarın dışında diğer kanser hastalarına da tepki gösterebileceğinden biraz tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Ayrıca bu testlerin çok özel bir ortamda yapıldığı belirtiliyor. Ekip bu çalışmanın sadece cilde dokunan numunelerle meme kanseri teşhisine ilişkin tek test olduğunu belirtiyor.

Ekip köpeklerin farklı kanser tiplerine dair cilt, kan veya idrar örneklerini de test edecek.

Kaynak : https://medicalxpress.com/news/2017-03-dogs-breast-cancer-bandage.html#jCp

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: K-9 Köpekleri Kumaşı Koklayarak Kanseri Teşhis Edebiliyor - Herşeyolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu