Sorting by

×
Deneyselİlginç BilimMakalelerTıp ve SağlıkYaşam Tarzı

Düzenli Bulmaca Çözmek Beynin Yaşlanmasını Yavaşlatıyor

Yıllar hızla geçiyor, peki beynimizi nasıl halen diri ve canlı tutabiliriz? Yeni bir araştırmaya göre bulmaca, puzzle çözmek ve kitap okumak gibi beyni zorlayan akviteler mental yaşlanmayı azaltabiliyor.

Güney Mississippi Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi ve Indiana Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2012 yılında 50 yaş ve üzeri hafif bilişsel bozukluğu (MCI) olan 5.932 kişinin kayıtlarını inceledi. Bu kişiler, Sağlık ve Emeklilik Çalışması projesinin bir parçası olarak telefon görüşmeleri ve kendi bildirdikleri anketler yoluyla sekiz yıl boyunca izlenmiştir.

Katılımcıların boş vakitlerinde ne sıklıkla bilişsel aktivite yaptıkları düşük, orta veya yüksek olarak  puanlandı. Bu katılımcılar, okuma, yazma, satranç gibi oyunlar oynama, bulmaca çözme ve çeşitli hobiler gibi bilişsel olarak uyarıcı boş zaman etkinliklerine (CSLA) ne sıklıkta katıldıklarına göre düşük, orta veya yüksek olarak sıralandı.

Texas A&M Üniversitesi’nde sağlık davranışları alanında doçent olan Junhyoung Kim, “Kısacası, akvitilere yüksek katılım gösteren grup, çalışma süresi boyunca sürekli olarak daha yüksek bilişsel işlev düzeyleri sergiledi ve diğer gruplara kıyasla benzer bilişsel işlev düzeylerini korudu” diyor.

Araştırmacılar, bilişsel boş zaman aktivitelerine yüksek düzeyde katılımın faydalarının hafıza, dikkat ve bilişsel işlem hızında tutarlılık sağlandığını bildirdi. Standart bilişsel testlere göre, yüksek gruptakiler orta gruptakilerden, orta gruptakiler de düşük gruptakilerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha iyi performans göstermiştir.

Akvitelere En Çok Katılanlar Yavaş Yaşlanıyor

Çalışma süresi boyunca her üç grupta da bilişsel gerileme görülürken, yüksek katılım grubunda gerileme daha yavaş olmuştur. Bu da zihni zinde tutan düzenli faaliyetlerin, en azından hafif bilişsel bozukluk teşhisi konmuş kişilerde yaşlanmanın etkileriyle mücadele edebileceğini göstermektedir.

Araştırmacılar yayınladıkları makalede, “Belirli bir dönem boyunca bilişsel işlevsellikte optimum artışa neden olan CSLA aktivitesi seviyesinin haftada üç kereden fazla olduğu bulundu” diye yazıyor.

“Bu bulgular, farmakolojik olmayan bir tedavi olan pozitif yaşam tarzı müdahalelerinin, bilişsel işlevin desteklenmesinde ve yaşlanan veya MCI’lı yaşlı yetişkinlerde bilişsel gerilemenin önlenmesinde önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir.”

Daha önce yapılan birkaç çalışmada, yapboz gibi beyin yorucu aktiviteler ile bilişsel gerilemeye karşı koruması arasında bağlantı kurulmuştur. Bu araştırma sebep-sonuç ilişkisini kanıtlayacak kadar detaylı olmasa da, beyni ‘çalıştırmak’ onu formda tutmaya yardımcı olabilir ki bu da mantıklı olacaktır.

Hafif bilişsel bozukluklar, genellikle Alzheimer gibi durumlardan önce geldiğinden, bu araştırma bunamanın başlangıcını engelleyen tedavilerin belirlenmesine katkıda bulunabilir. Dünyanın artan nüfusu yaşlandıkça, bu rahatsızlıklara sahip yaşlıların sayısı da artacaktır.

Kim, “Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık altı milyon insan demans hastası ve bu sayının 2060 yılına kadar yaklaşık 14 milyona ulaşması bekleniyor; bu durumdan en çok az olan yaşlı nüfus etkilenecek,” diyor.

Araştırma Journal of Cognitive Enhancement  dergisinde yayımlandı.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/this-many-crosswords-each-week-could-benefit-our-brains-as-we-age

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu