Strathclyde Üniversitesi’ den araştırmacılar, petek güvesinin (büyük mum kurdu) 300 kHz’ e kadar frekansa ulaşan sesleri duyabildiğini tespit etti. Yani petek güvesi dünyanın en iyi duyan hayvanı.
İnsanlar maksimum 20 kHz frekanstaki sesleri duyabiliyor, yaşlandıkça duyma kapasitesi 12-15 kHz’ e kadar düşüyor. Yunuslar bile ultrason sayesinde 160 kHz’ e kadar duyabiliyor. 300 kHz’ kadar sesleri duyan hayvan işte sadece bir güve türü.
Araştırma Strathclyde Üniversitesi’ nin Ultrasonik Mühendisliği Merkezi’ nde yapılırken, güvenin sıradışı duyma kapasitesi hava çiftli (air-couple) ultrasondaki gelişmeler yardımıyla tanımlandı.
Strathclyde Üniversitesi’ nden Dr James Windmill şöyle dedi: “ Güvenin bu denli yüksek ses frekansında duyabilmesi karşısında gerçekten çok şaşırdık. Elde ettiğimiz bulgular sayesi hava-çiftli ultrasonu daha iyi algılamamızı sağlayacak. Ultrasonun havada kullanımı havanın yüksek frekansları zayıflatması nedeniyle oldukça zor. Normalde yarasaların ultrasonla anlaştığını bilmemize rağmen, artık güvelerin daha gelişmiş bir ses kullanım sistemine sahip olduğu gün ışığına çıktı. Güvelerin bu denli yüksek frekansta nasıl duyduğunu tümüyle açıklayamasak da , muhtemelen güveler bu iletişim sistemini doğal yırtıcılardan korunmak için geliştirdi. Yarasalar da benzeri seslerle anlaşıyor.”
Araştırmadan elde bulgular sayesinde Dr Windmill ve meslektaşları havadaki ultrasonik atımların iletişimini anlayarak geliştirebilecekler.
Aslında güvenin bu adaptasyonu, yarasanın adaptasyona ters düştüğü için, yarasalarla güveler arasında evrimsel bir savaş oluyor denilebilir.
Dr. Windmill , disiplinler arası çalışmalar yürüterek, böceklerin duyma sistemleri sayesinde mikro ses sistemleri tasarlamaya devam ediyor. Gelecekte bu sayede minyatür mikrofonlar üretilebilecek.
Dünya’ nın en iyi duyan hayvanının güve olması şaşkınlık verici gerçekten.
Araştırma Referansı :
- H. M. Moir, J. C. Jackson, J. F. C. Windmill. Extremely high frequency sensitivity in a ‘simple’ ear. Biology Letters, 2013; 9 (4): 20130241 DOI: 10.1098/rsbl.2013.0241