Sorting by

×
Bilimsel GelişmeKimyaMakalelerTeknoloji HaberYaşam Tarzı

Gözenekli Silikondan, Terleme Yapmayan Biyosensör Üretildi

Günlük olarak giyilebilen biyosensörler kullanarak kan şekeri ya da stres seviyeleri gibi değerlerinizi takip edebilirsiniz. Binghamton Üniversitesi’nden bilim insanları giyilebilir elektronikleri daha konforlu ve daha temiz sinyaller verecek gözenekli silikondan biyosensör geliştirerek devrim niteliğinde bir gelişmeye imza attı. Bu gözenekli silikonlar sayesinde terinizin buharlaşmasını sağlarken pek çok seçeneği de beraberinde getirecek.

Araştırmacılar silikon olarak, polimetilsiloksan (PDMS) malzemesini başlangıç noktası olarak seçtiler. Bu malzeme biyosensörlerin geliştirilmesinde sıklıkla kullanılıyor. Esnek ve biyo-uyumlu olduğundan oldukça yararlı. Fakat normalde bu solid yapı gözenekli olmadığından, nefes alabilirliği yok ve bazı problemlere neden oluyor.

“Atletik görüntülemede, derinizde bu cihaz varsa, cihazın altında ter birikebiliyor. Bu da enflamasyon ve ölçüm gibi problemlere neden olabiliyor,” diyor araştırmanın yazarı Matthew Brown.

 Brown ve arkadaşları electrospinning(elektro lif çekimi) tekniği kullanarak gözenekli PDMS üretmeyi başardı. Bu teknikte sıvılara elektrik alanı uygulanarak, mikroskopik iplikçikler(fiber) üretebiliyor. Bu üretim metoduyla insan epidermisindeki kolajen ve elastik iplikçiklere benzer yeni bir malzeme üretiliyor. Ayrıca bu malzeme insan derisine de kendiliğinden yapışıyor.

Araştırma ekibi gözenekli PDMS’i bir dizi performans testine tabi tuttu ve egzersiz esnasında terin buharlaşmasında imkan vererek, yüksek çözünürlüklü sinyaller ürettiğini gözledi. Karşılaştırmak için kullanılan gözeneksiz PDMS’de ise terin buharlaşmadığı ve ancak düşük çözünürlüklü sinyaller üretebildiği gösterildi.

Terin yanı sıra bu gözenekli materyal küçük moleküller ve gazın geçişine izin veriyor. Araştırma ekibine göre bu şu anlama geliyor, bu malzeme vücut dokularına entegre edilerek yara iyileştiren malzemeler veya oksijen ve karbondioksit gözlemleyen veya insan hücreleri içeren cihazlarda bile kullanılabilir.

Araştırma Advanced Materials Technology dergisinde yayınlandı.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu