Eğer üst düzeyde güvenlikli ve akıllı bir ‘kuantum internet’ inşa etmek istiyorsak, kuantum dolanık fotonlar üretmeliyiz. Bilim insanları daha önce ulaşılamayan bir ışık spektrumunda kuantum dolanık fotonlar üretmenin yeni bir yolunu buldu. Bu keşif sayesinde daha güvenli şifreli uydu tabanlı iletişim kurulabilecek.
Kuantum dolanıklıkta, fotonlar gibi iki parçacık aralarındaki uzaklıktan bağımsız olarak birbirine bağlanır. Kuantum dolanıklığa giren parçacıklardan birine bir şey olursa, diğeri aynı şekilde etkilenir.
Fizikçiler bile kuantum dolanıklığın nasıl gerçekleştiğini tam olarak anlamasa da, bu fenomen sayesinde uzun menzilli,kuantum enerjili iletişimin yani kuantum internetin kapıları açılabilecek. Kuantum dolanıklığa giren parçacıklar bir yerde değiştiğinde, çok uzak bir yerdeki dolanık parçacıklar da değişecektir.
Alman,Japon ve İngiliz araştırmacılar tarafından yapılan çok uluslu bir çalışma, kuantum dolanık fotonların, kuantum anahtar dağıtıcısı(quantum key distribution -QKD) olarak kullanımını öngörüyor. Bu tarzda düşük seviyeli bir kuantum internette klasik verinin, 1s ve 0s olarak oluşarak ekstra gizlilik ve güvenlik sağlayacak.
Bugüne kadar dolanık fotonların şifreleme için kullanılması limitliydi. Çünkü, bu fotonlar yakın kızılötesi bölgede,700 ile 1550 nm çalıştığından , ışık absorblayan gazlar ve güneş radyasyonuna karşı savunmasız kalarak interferansa giriyor.
Diğer taraftan veri ancak geceleri gönderilebildiğinden, gelecekteki internet yapısı için pek ideal değildi.
Yeni araştırmada ,interferanstan korunmak için 2,1 mikrometre dalga boyundan daha büyük bölgede nasıl dolanık fotonlar üretilerek, tespit edilebileceği gösterildi. Sonuç olarak, daha güvenilir ve stabil iletişim kanalı elde edildi.
“Kendi yaklaşımımızla polarizasyon-dolanık foton çiftlerin üretilebileceğini,kontrol edilebileceğini ve tespit edilebileceğini gösterdik. Bu çalışma ile yeni bir dalga boyunda kuantum optik,kuantum sensör ve kuantum güvenlikli iletişim teknolojileri açısından yeni bir platform oluşacak,” diyor araştırmacılar.
Araştırmacılar bu hedefe ulaşmak için doğrusal olmayan lityum niobat kristali kullanarak, lazerle ultra kısa ışık pulsları yarattı.
Eğer kuantum interneti nasıl kurabileceğimizi anlayabilirsek, bugüne kadar oluşturulmuş herhangi bir şeyden daha güvenli ve daha gizli olabilir. Örneğin, herhangi bir hack teşebbüsünde bağlı iletişim tümüyle kopar, güvenli olmayan bir ağ kullanmaktan çok daha iyidir.
Henüz kuantum interneti rüyasına uzak olsak da, bu gibi buluşlarla gittikçe hedefe yaklaşıyoruz. Kuantum bilgisi işleme böyle giderse gerçeğe dönecek.
“Sonraki en önemli adım bu fotonik entegre cihazları daha küçülterek, üretime hazır hale getirerek ve diğer uygulamaların hizmetine sunmak olacak,” diyor Leibniz Üniversitesi’nden Michael Kues.
Araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı.
Kaynak:
Bir Yorum