![](https://www.gercekbilim.com/wp-content/uploads/2015/06/robot.jpg)
![EPFL'de uzaktan düşünce gücüyle yönetilen robotlar-Gerçek Bilim](https://www.gercekbilim.com/wp-content/uploads/2015/06/robot.jpg)
Felç veya engelli olan insanlar için hareket kabiliyetinin sınırlı olduğunu düşünen bilim insanları düşünce gücüyle yönetilen robotlar geliştirdi. Defitech Vakfı Beyin-Makine Arayüzü Bölümü’nden Prof. José del R. Millán liderliğinde araştırmacılardan oluşan bir ekip, beyin gücüyle uzaktan kontrol edilebilen bir robot yaparak bağımsızlık hissini yeni yaratma izlenimini üretti. Farklı ülkelerden insanlar tarafından test edilen yöntem hem insan , hem de teknik anlamda muhteşem sonuçlar verdi.
19 kişide Test Edildi, Başarı Oranı % 100
İtalya, Almanya ve İsviçre’den 9 engelli ve 10 sağlıklı insanın yer alan görevde kişiler robotu düşünceleriyle hareket ettirdiler. Sübjelere elektrotlu başlıklar yerleştirilerek, beyin sinyalleri işlendi. Sonrasında ise robotu nasıl hareket ettirecekleri öğretilerek, Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) enstitüsündeki laboratuardaki robotu hareket ettirdi. Bu esnada kullanıcıların yüzleri robotun ekranında göründü. Bu esnada robotun etrafındaki insanlarla etkileşim kuruldu. “Bütün engelli sübjeler, 10 günlük bir eğitimle robotu beyin gücüyle kontrol etmeyi başardı,” diyor Prof. Milan.
İnsan ve Makine Arasında Paylaşılan Kontrol
Beyin-makine arayüzünün geliştirildiği bu araştırmada araştırmacılar daha da ileri gitti. Robot engellere çarpmaktan söylenmese de kaçabiliyor. Eğer kullanıcı yorulursa, mola verebilir. Eğer daha fazla belirti olmazsa, robot yol sonuna kadar ilerliyor. Bu bakımdan robotun insan ve bilgisayar arasında paylaşılan kontrol sayesinde , pilota dolaşırken dinlenme olanağı sunuyor.
Sağlıklı ve Engelli Sübjeler Arasında Fark Yok
Testin sonunda, sağlıklı ve engelli insanlar arasında kontrol farkı olmadığı görüldü. Ayrıca testin ikinci kısmında engelli insanların eşsiz bir şekilde düşüncelerini kullanarak, sistemin efektifliğini kanıtladılar.
Bu teknolojinin Avrupa projesi olarak 2008’de başladığı ve olumlu sonuçlar alındığı belirtiliyor. Yine de teknolojinin günlük hayata girmesi için , sigorta şirketlerinin bu gibi teknolojileri finanse etmeleri gerekecek.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150623103611.htm