Sorting by

×
Ütopya

Dünya’ daki Hayat Mars’ tan Gelmiş Olabilir Mi?

Dünyadaki yaşam, milyonlarca kilometre uzaktaki Kırmızı Gezegen Mars’ta mı başlamış olabilir mi?

Mars’ın Güneş’ten ortalama uzaklığı yaklaşık 230.000.000 km. (1,5 AU), yörünge süresi ise 687 Dünya günüdür. Mars günü Dünya gününden biraz daha uzun olup, tam olarak 24 saat, 39 dakika ve 35,244 saniyedir. Bir Mars yılı 1.8809 Dünya yılıdır, yani Dünya zaman birimiyle tam olarak 1 yıl, 320 gün ve 18,2 saattir.   Güneş ile Dünya arası uzaklık olan 150 milyon km’yi 1 Astronomi Birimi (AB)olarak kabul edildiğinden, Mars ile Dünya arası uzaklık 0,5 AB’dir.)

İşte İtalya’nın Floransa kentindeki uluslararası bir bilim konferansında dünyadaki hayatın Mars’tan kaynaklandığı fikri gündeme geldi.

Yeni araştırma, bundan milyarlarca yıl önce hayatın başlaması için Kızıl Gezegen’in Dünya’dan daha uygun bir yer olduğu fikrini destekliyor.

Araştırmada, hayatın var olması için gerekli olan ilk moleküller incelendi.

Bilim insanları uzun zamandır canlıların üç temel moleküler bileşenini, yani RNA, DNA ve proteinleri oluşturan atomların nasıl olup da bir araya geldiğini çözmeye çalışıyor.

Goldschmidt Toplantısı adıyla bilinen konferansta biyokimya profesörü Steven Benner‘ın açıkladığı teoriye göre, atomların canlı moleküllere dönüşmesi için bor ve molibdenum içeren mineraller gerekiyor.

RNA için gereken bor mineralinden Dünya’da yeterince bulunmadığı, Dünya’daki molibdenumun da “doğru kimyasal formüle sahip olmadığı” sanılıyor.

Brenner’a göre molibdenumun hayat için gerekli olan oksitlenmiş hali, Dünya’dan çok önce Mars’ta oluştu.

Brenner “Bundan üç milyar yıl önce Dünya yüzeyinde fazla oksijen yoktu ama Mars’ta vardı. Hayat başladığı sırada oksitlenmiş molibdenum Dünya’da var olamazdı.” diyor.

Profesöre göre ilk canlı moleküller, Mars’ta oluştuktan sonra meteorlar tarafından Dünya’ya taşındı.

Mars’ın hayatın başladığı ilk yer olduğuna bir diğer kanıt da Dünya’nın tamamen suyla kaplı olduğu sırada Kızıl Gezegen’in daha kuru bir yüzeyi olması.

Zira bor madeni ancak kuru yerlerde bulunabiliyor.

Brenner’a göre ayrıca suyun, DNA’dan önce şekillenen ilk genetik molekül olduğu düşünülen RNA’yı aşındırıcı bir özelliği bulunuyor.

Bu da hayatın Mars’ta başladığı savını biraz daha güçlendiriyor.

Ancak Brenner bir noktaya dikkat çekiyor: Hayatın oluşumu değil de sürdürülebilirliği söz konusu olduğunda, iki gezegen arasında Dünya üstün geliyor.

Geçtiğimiz yıl Mars’ a gönderilen Curiosity uzay laboratuvarı Mars’ la ilgili pek çok deney yapmıştı .

 

Kaynak :  http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/08/130829_mars_dunya_yasam.shtml

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu