Sorting by

×
BilimBiyolojiDoğa ve Çevreİlginç BilimPaleontoloji

DİNOZORLARDAN ÖNCE DENİZ YAŞAMI SONLANMIŞ OLABİLİR

Pek çok araştırmaya göre 65 milyon yıl önce Dünya’ nın tarihindeki büyük felaketler nedeniyle dinozorlar gezegenden silinmişti. Washington Üniversitesi’ nden yapılan yeni araştırma; Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology jurnallerinde basıldı. Araştırmaya göre, dinozorların nesli tükenmeden önce,  volkanik patlamalar tarafından tetiklenen dünyanın ısınması nedeniyle okyanus yaşamı da bitti.

Dinozorların Meksika’ nın Yukatan  yarımadasına göktaşı düşmesi nedeniyle sonunun geldiğini tahmin ediliyor.  Yeni kanıtlar gösteriyor ki,  göktaşı çarpmasından çok önceleri denizdeki çoğu türün, salyangozlar ve deniz tarakları gibi,  sonlandığını bildiriyor. Dekkan platosundaki devasa volkanik patlamalarının neden olduğu düşünülüyor.

“Patlamalar çarpışmadan 300.000 ile 200.000 yıl öncesinde gerçekleşti , 100.000 yıl öncesinde de sonlanmış olabilir.” diyor Washington Üniversitesi Dünya ve Uzay Bilimleri’ nde doktora öğrencisi Thomas Tobin.

Volkanik patlamalarla aerosol adı verilen çok küçük parçacıklar atmosfere yayılarak gezegeni soğutuyor. Ayrıca püsküren karbondioksit ve diğer sera gazlarının uzun süreli ısınma yaratması nedeniyle, ilk iki soy tükenmesi yaşandı.

İlk olarak deniz tabanındaki hayvanlar, ikincide ise denizde yüzen türler tükendi.

Fosilce zengin Antartik Yarımadası’ ndan ayrılan Seymour Adası’ nda çok kalın sediment çökeltileri var. Montana’ daki Hell Creek oluşumuna göre 10 kat fazla çökelti olduğu tespit edildi. Bu nedenle elde edilen bulgular bilimadamlarına zaman hakkında oldukça çok veri sağlıyor.

Kayalardan ve fosillerden alınan numuneler magnetostratigrafi metoduyla Dünya’ nın zaman içindeki manyetik alan değişiminden fosillerin çöktüğü zaman tespit ediliyor. Kalın sedimentlerde zamanlama daha iyi tespit edilebiliyor.

Tobin alınan numunelerden gelen sonuçlara bakarak, bölgede iki ayrı durumun da gerçekleştiği ve bütün olayların birbirinden bağımsız düşünemeyeceğini bildiriyor.

Kaynak: redOrbit (http://s.tt/1mDGn)

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu