Sorting by

×
DeneyselFizikİlginç BilimMakalelerTeknoloji HaberYapay Zeka
Trend

Robot Süpürgenin Lidarıyla Eviniz Kolayca Dinlenebiliyor

Maryland Üniversitesi’nden araştırmacılar, lazer destekli navigasyon(lidar) kullanan robot süpürgeyle odadaki konuşmaların veya televizyon sesinin dinlenebileceğini gösterdi. Robot süpürgelerde mikrofon olmadığı düşünülürse, bu gerçekten ilginç bir gelişme.

Araştırmada sinyal işleme ve derin öğrenme teknikleri kullanılarak, robot süpürgeyle dinleme yapılabiliyor.

Araştırma ışık dedektörü ve Lidar teknolojisi kullanan makinelerin, mikrofonu olmasa bile dinleme amaçlı kullanılabileceği ortaya konuyor. Singapur Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Jun Han ile ortak yapılan çalışma, 18 Kasım 2020’de Computing Machinery’s Conference on Embedded Networked Sensor Systems (SenSys 2020) Konferansı’nda sunuldu.

“Bu cihazları evimize alırken aklımıza hiç böyle bir şey gelmiyor. Buna rağmen, biz bu cihazların mikrofonu olmasa bile, cihazlardaki navigasyon sistemleriyle konuşmaları ve özel hayatı dinlemek için kullanılabilme potansiyelini ortaya çıkardık,” diyor Maryland Üniversitesi İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü’nden (UMIACS) buluşmaya katılan Nirupam Roy.

Robot süpürgelerdeki Lidar navigasyon sistemleri odayı lazer ışınıyla tarıyor ve lazerin cisimlerden yansımasını algılayarak odanın haritasını çıkarıyor. Böylece odada eşyalara çarpmadan ilerleyebiliyor.

Gizlilik uzmanları robot süpürgelerin bu verileri sürekli bulut hesabında sakladığını ve bir sızıntı halinde bunun yaşayan kişinin gelir seviyesinden, hayat biçimine kadar, birçok özel bilgiyi reklam verenlere ulaştırma potansiyeli olduğunu belirtiyor. Roy ve ekibi ise robotlardaki Lidar sistemlerin evlerde veya iş yerlerinde dinleme amaçlı kullanılabileceğini gösterdi.

Ses dalgaları cisimlere çarptığından titreşim yaratıyor ve ışığın cisimlerden yansımasıyla hafif varyasyonlara neden oluyor. Lazer mikrofonlar 1940lardan beri casuslukta kullanılıyor. Fakat lazer mikrofonlardan istifade etmek için cam gibi çok pürüzsüz yüzeyler gerekiyor.

Robot Süpürgenin Lidarı Hacklenerek Dinleme Yapıldı

Diğer taraftan robot süpürge lidarı cisimlerden yansıyan ışığı kullanarak onların düzensiz şeklini ve yoğunluğunu algılıyor. Yansıyan sinyal, süpürge sensörüne bilgi parçaları olarak ulaşıyor. Geriye bir tek bu bilgileri ,ses dalgalarına çevirmek kalıyor.

Yine de araştırmacılar , süpürge lidar sisteminden alınan bu verilerin anlamlı ses dalgalarına çevrilip, çevrilemeyeceğinden emin değildi.

Bunun için araştırmacılar ilk olarak, robotun lazer ışınını hackleyerek kontrolü ele geçirdi ve cihazın navigasyonunu bozmadan verileri laptopa göndertti.

Sonra araştırmacılar, biri hoparlörden sayıları tekrarlayan insan sesi, diğeri de TV ses sisteminden çeşitli televizyon programlarının sesleri olan iki kaynak kullandı. Roy ve arkadaşları süpürgenin navigasyon sisteminden yansıyan lazer sinyallerini kaydetti. Odadaki nesneler çöp kutusu, karton kutu ve polipropilen çanta gibi normalde yerde duran tipik nesnelerdi.

Sağdaki robot süpürgenin lidarından gelen ışınlar nesnelere çarparak yansıyor, sonra bu ışınların bilgisi derin öğrenmeyle sese dönüştürülüyor.

Araştırmacılar ulaşan bu sinyalleri, insan sesi veya televizyondan gelen müzikleri işleyebilecek şekilde derin öğrenme algoritmaları geliştirdi. LidarPhone adı verilen sistem konuşulan rakamları %90 doğrulukla tanımlayabiliyor. Ayrıca TV şovundan kaydedilen sesleri de % 90’dan fazla doğrulukla dönüştürebildi.

İşte alınan bu sonuçlar; evinizdeki robot süpürgeyle telefon konuşmanızın ya da seslerin dinlenebileceğini gösteriyor. Bu güvenlik açığından yararlanacak hackerlar kredi kartınızı hackleyebilir ya da da gizli bilgilerinize ulaşabilir. Araştırmacılar cihazlardaki kızılötesi sensörlerin de benzer saldırılarda kullanılabileceğini söylüyor.

Araştırma Referansı:

The research paper, “Spying with Your Robot Vacuum Cleaner: Eavesdropping via Lidar Sensors,” Sriram Sami, Yimin Dai, Sean Rui Xiang Tan, Nirupam Roy and Jun Han, was presented on November 18, 2020, at the Association for Computing Machinery, SenSys 2020.

Kaynak
Techexplore
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu